Mik a rák legelső jelei férfiaknál?

A férfiaknál kialakuló rák korai tünetei közé tartozhatnak a bélmódosulások, a hirtelen fogyás, a hereváltozások és a vizelési nehézségek. A rák figyelmeztető jeleinek felismerése jelentősen javíthatja a személy kilátásait. A Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) szerint a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, mint az Egyesült Államokban élő nők.

Egyeseknél előfordulhat, hogy nem észlelik a rák korai jeleit, vagy összetéveszthetik őket más állapotok tüneteivel. A korai tünetek jelezhetik a rákot, és segíthet egy személynek, hogy hamarabb megkezdhesse a kezelést. A bélben alkalmanként bekövetkező elváltozások több okból is előfordulhatnak, és általában nem okoznak aggodalmat. A hosszú távú bélváltozások azonban bizonyos emésztési zavarok, például gyulladásos bélbetegség (IBD) és irritábilis bél szindróma (IBS) jelei lehetnek. Ezek az elváltozások néha a rák bizonyos típusait is jelezhetik, köztük a vastagbélrákot, a húgyhólyagrákot és a prosztatarákot is. Azoknál az embereknél, akik a vizeletben vagy a spermában vért észlelnek, vagy akiknek nehézségük van a vizelésben, orvoshoz kell fordulni. Ezek a tünetek a hólyagrákra utalhatnak.

A fájdalmas vagy nehéz vizelet a prosztatarák jele is lehet. A nehéz ételek, az intenzív edzés és az ivóvíz átmenetileg befolyásolhatja a személy testtömegét. Azonban azoknak az embereknek, akik nem szándékosan fogynak, beszélniük kell a háziorvosukkal, mert lehet, hogy egy komolyabb probléma áll a fogyás mögött. Az egyik tanulmány a hirtelen súlycsökkenést úgy határozza meg, hogy az ember testtömegének több mint 5 százalékának elvesztése kevesebb mint 12 hónap alatt étrendi vagy életmódváltozás nélkül. A hirtelen súlycsökkenés nem szükségszerűen jelenti azt, hogy egy személynek rákja van. Az embereknek azonban nem szabad figyelmen kívül hagyniuk ezt a tünetet, mivel ez számos különböző egészségügyi probléma figyelmeztető jele lehet.


hunprobalazs