Mikor a legjobb megtölteni az üzemanyag tankot?

Az üzemanyag takarékosság mindig fontos téma a járműtulajdonosok körében. A csökkentéséhez, nem csak a jármű állapota és a vezetési stílusunk járul hozzá, de még az is, hogy mikor töltsük fel az üzemanyag tartályunkat.

Az üzemanyag takarékosság érdekében a tankolásra, válasszuk a hidegebb időszakokat, például a kora reggeleket, vagy az estéket, amikor nagymértékben lehűl a levegő. Ezt azért érdemes megtenni, mivel az üzemanyag is, mint más hasonló anyagok, a hidegben összemennek, így ha reggel tankolunk 10liternyit, az már a forró délután 11-12 liter is lehet. Sokszor esünk olyan hibába, hogy csak épp megtöltjük a tartályt, ezzel azt gondolva, spórolunk az üzemanyagon, viszont ez egyáltalán nincs így. Lehetséges, hogy a töltőállomás messzebb van otthonunktól, vagy épp nem esik útközbe, ezért még plusz utat kell megtennünk egy hosszabb útra indulás előtt, hogy megtankoljunk, ami persze oda-vissza úttal még több pénzünkbe fog kerülni.

Kerüljük el, hogy a tartály teljesen kiürüljön. Mivel a túl alacsony üzemanyag szint, megterheli a szivattyút és ilyenkor az üzemanyag helyett vizet szív fel, és ez a szűrő, illetve a szivattyú meghibásodását okozhatja, ami idővel a cseréjüket eredményezi. Az ideális szint a legalább negyed tartály. Ez nem túl sok ahhoz, hogy az autó könnyű maradjon, és nem túl alacsony ahhoz, hogy a szivattyút megterhelje. Ezek mellett, érdemes figyelni az üzemanyag árak alakulására is. Ha növekedést jeleznek, akkor mindenképp töltsük tele a tankot, esetleg még más otthon lévő tartályunkat is, és ezzel lényeges pénzösszeget tudunk majd megspórolni.


hunprobalazs