Mikor feküdjünk le, hogy reggel kipihenten ébredjünk?

A világon szinte mindenhol jelen van a korán kelés, mint probléma. Szinte azt is mondhatnánk, hogy az emberek nagy százalékának az egyik legnagyobb ellensége az ébresztőóra.

Az igen köztudott, hogy az éjfél utáni alvás már nem olyan pihentető, mint az éjfél előtti. Ám az egészen eddig tisztázatlan volt, hogy mégis melyik időpont lenne a legideálisabb. Az emberi test alvás során különböző ciklusokon megy keresztül. Ahhoz, hogy minden cikluson átmenjen, legalább 8 óra alvásra van szüksége. Egy éjszaka alatt ezeken a ciklusokon legalább 4-7 alkalommal megyünk át. Amennyiben ezeken a folyamatokon nem megyünk át, akkor a szervezetünk meggyötört és fáradt lesz. Amely az egésznapi munkánkra, teljesítményünkre és hangulatukra is rányomhatja a bélyegét. Az emberek attól függően kelnek és fekszenek, hogy milyen lesz a következő napi beosztásuk. Ha nem indul olyan korán a napjuk, akkor a legtöbb estben is fekszenek le olyan korán. Viszont, ha általában reggel 6 körül szoktunk felébredni, akkor ahhoz, hogy másnap kipihentek legyünk legalább este 21 órakor le kell feküdnünk.

Amennyiben ezt túl korainak tarjuk, akkor legkésőbbi 22:15 perce tolhatjuk ki, ugyanis ez az ideális alvási mennyiség melyre szüksége lehet a szervezetünknek. Amennyiben később szoktunk felkelni, 7óra körül, akkor ahhoz, hogy másnap kipihentek legyünk 22 órakor lenne a legideálisabb lefeküdnünk. Ezt az időpontot maximum 23:15-ig tolhatjuk ki, ha másnap nem szeretnénk fáradtak lenni. Azok, akik olyan szerencsések, hogy megengedhetik maguknak, hogy egész 8 óráig aludjanak már egész későig fennmaradhatnak. A szervezet számára az lenne az ideális, ha 23 óra körül feküdnének le, ám ezt az időpontot egészen 01:45 percig is kitolhatják.


hunprobalazs