Mikor ültessünk kisfákat?

Ez egy olyan téma, melyben nagyon sokan másként vélekednek. Vagyis a legtöbben azt állítják, hogy ősszel, még mások a tavaszi fa ültetést részesítik előnyben.

Viszont fontos leszögezni, hogy ez a kérdés közel sem ilyen egyszerű. Amennyiben a csemeték legoptimálisabb idejét szeretnénk megtalálni az ültetésre, akkor mindenképp azt kell, hogy mondjuk, hogy az ősszel van. Ám, tavasszal is ültethetünk csemetéket, ha megteremtsük számára a tökéletes körülményeket. Amennyiben csemetéket szeretnénk ültetni, akkor arra kell törekednünk, hogy azt rögtön a fagyok elmúltával megtegyük. Abban az esetben, ha már megkezdődött a rügyfakadás, akkor a csemeték már nem alkalmasak az ültetésre. Ha a tavaszi telepítést válasszuk, akkor nagyon fontos, hogy arra oda figyeljünk, hogy a rügyfakadás előtt a munkálatokat befejezzük. A kisfák ültetésénél arra is oda kell figyelnünk, hogy megfelelő legyen a talaj. Amennyiben tervezett az ültetés, akkor legjobb, ha már ősszel előkészítjük a tavaszi ültetéshez a megfelelő gödröket és készítsük elő a talajt.

A gödörbe célszerű érett istálótrágyát helyezni, ugyanis az megfelelő tápanyagot biztosít majd a csemete számára. Ezen felül oda kell figyelni, hogy a talaj minél morzsalékosabb legyen. Amennyiben nem rendelkezünk istállótrágyával, akkor e földet elkeverhetjük még melegágyi földdel vagy komposzttal is. A tavaszi és az őszi ültetés hasonlóképpen zajlik, csak ha tavasszal tesszük le a csemetéket, akkor oda kell figyelnünk, hogy gyökerek közeit a föld hézagmentesen töltse ki. Ezen felül még nagyon fontos, hogy semmiképpen se takarékoskodjuk a vízzel. A tavaszi ültetésnél nagyon fontos, hogy a csemetéket jól beöntözzük. Legjobb, ha csemeténként legalább 2-3 vödör vizet adunk. A sáros és átázott földet tavasszal nem kell megtaposni.


hunprobalazs