Milyen a Bauhaus stílus?

A Bauhaus egy olyan mozgalom, amely Walter Gropius (1883–1969) által a 20. század elején alapított befolyásos német iskolából származott, amelynek utópisztikus célja egy radikálisan új építészeti és tervezési forma létrehozása volt, hogy segítse a társadalom újjáépítését az Első Világháború után.

Nem minden Bauhaus épület néz ki egyformán. Lehetnek szögletesek és egyenesek, vagy lehetnek ívelt erkélyek és kerek sarkok a házban. De itt van néhány alapvető közös jellemző: a túldíszítés elkerülése az egyszerű, ésszerű, funkcionális tervezésre összpontosítva, a hangsúly az egyszerű geometriai formákon van, például a háromszögön, a négyzeten és a körön. Az aszimmetria előnyben részesített a szimmetria helyett, és jellemző az acél, üveg, beton és más modern anyagok felhasználása. Lapos tetők, sima homlokzatok jellemzik ezt a stílust. A világon a Bauhaus stílusú épületek legnagyobb részben  Izraelben találhatóak. Tel-Aviv” szerepel az UNESCO Világörökség listáján 4000+ festett fehér Bauhaus épületével, amelyeket 1933-ban kezdtek építeni az Európából menekülő zsidó és politikai menekültek.

A Bauhaus építészeti és tervezési alapelvei továbbra is befolyásolják a mindennapi tárgyak alakját és megjelenését. Steve Jobs például nyíltan megvitatta a Bauhaus egyszerűségének az Apple termékek esztétikájára gyakorolt ​​hatását. A képzőművészet, a kézművesség, a formatervezés, az építészet és a technológia szintetizálásával a Bauhaus elősegítette a racionális, funkcionális tervezést. A Bauhaus a nemzetközi stílus kialakulásához vezetett, majd az 1950-es és a 60-as években befolyásolta a modernizmus fejlődését. Bauhaus elmosta a vonalakat a tudományágak és a használt kézműves technikák között az esztétikai szabványok fenntartása érdekében az egyre inkább tömegtermelésű, iparosodott világban.


hunprobalazs