Milyen egy jó anya?

Nők és férfiak ezrei küzdenek nap mint nap azért, hogy gyermekeiknek jó nevelésben legyen részük, egyrészt azért, mert mindennél jobban szeretik őket és mindent meg akarnak adni nekik, másrészt pedig azért, hogy idővel rendes, boldog felnőttek váljanak belőlük. A következőkben néhány tippet olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan is legyünk jó anyák és apák.

Nap mint nap dicsérjük gyermekeinket! Vegyük észre apró jó-cselekedeteiket, törekvéseiket, és hangsúlyozzuk ki többször, ha valamit jól csinálnak. Jutalmazzuk őket, ha megérdemlik! Legyünk mindig következetesek! A kimondott szabályokon ne változtassunk semmiféleképpen, hanem mindig tartsuk magunkat a kimondott szavainkhoz! Alakítsunk ki napirendet, amelyhez a család minden tagjának tartania kell magát! Figyeljünk azonban arra, hogy ilyen téren ne legyünk túl merevek sem! Beszéljünk nyíltan a gyermekkel! Magyarázzuk meg, mik az elvárásaink velük szemben, és támasszuk azt alá érvekkel! Nem elég csak szabályokat alkotni! A gyermeknek érteni kell, hogy mit miért tegyen, vagy éppen mit miért kerüljön el!

Figyelmeztessük őket, ha valamit nem jól tesznek, azonban soha ne lenéző, megvető, fölényes hangon! A gyermeknek éreznie kell, hogy szeretik, nem érezheti azt, hogy lenézik, csupán azért, mert fiatalabb vagy még nincs annyi tapasztalata az életben. Lehetünk szigorú, de ugyanakkor szerető szülők is! Beszélgessünk gyermekeinkkel már egész kicsi koruktól kezdve! Ha a gyermek kisebb korában azt érzi, hogy gyermekes történeteivel, mesélni valójával untatja a szülőt, akkor később biztosan nem osztja meg vele szívesen a problémáit! Tegyük félre a munkát, és egyéb kötelezettségeinket, és figyeljünk gyermekünkre!


hunprobalazs