Milyen hőmérsékleten olvad a csokoládé?

A csokoládé olvasztásnál, a leggyakoribb probléma, hogy az emberek, nem az ideális hőmérsékletre melegítik fel. A nem megfelelően felolvasztott csokoládé, csomós, egyeletlen, szemcsés lesz, valamint ha bevonatként használjuk, még akkor is folyós marad, ha órákig hűtjük.

Ha tökéletesre felmelegítjük, a csokoládénk fényes, sima és egyenletes textúrájú lesz. Figyeljünk oda az olvasztás közben, hogy a különböző típusú csokoládék, más és más olvadási hőmérsékletet igényelnek. Például, egy étcsokoládénál, nem ugyanazokat az eredményeket fogjuk elérni, mint a tejes, vagy fehér csokoládénál. Egy világosabb csokoládé, sokkal finomabb és alacsonyabb hőmérsékletet igényel. A csokoládé olvadáspontja, 30-33 fok közt alakul. Lényegesen alacsonyabb hőmérsékletet kíván, mint az emberi test hő. Ez a magyarázat arra, hogy mért olvad el kezünkben a csokoládé, ha hosszabb ideig tartjuk. A csoki olvasztására legajánlatosabb hőmérséklet 40 és 45 fok közt alakul. Ilyenkor legyünk nagyon óvatosak, nehogy a hőmérséklet 46 fok fölé emelkedjen.

A vállalkozások, általában kiváló minőségű csokoládét használnak, és hőmérők segítségével melegítik fel a kívánt hőfokra, de soha nem engedik, hogy túlmelegedjen. A rendszeres kevergetés az olvasztás alatt elengedhetetlen. Ez mellett még ajánlatos, hogy a melegítéshez, dupla falú edényt használjunk, így elkerülhetjük a leégést. Nyáron a csokoládé szállítása problémát jelent. Ilyenkor pár dologra oda kell figyelnünk, hogy a csokoládé ne veszítsen minőségéből. Először is a csokoládés termékeket, szigetelt dobozokban szállítsuk, a hőmérséklet ingadozások miatt. Ha a hőmérséklet 21 fok fölé emelkedik, ajánlatos jégcsomagokat használni. Ezek mellett, ha lehetséges, a csokoládét ne szállítsuk nagyon messzire, mert egy hosszú út során, veszthet ízéből, vagy akár teljesen tönkre mehet.


hunprobalazs