Milyen jelei vannak az eltömődött üzemanyagszűrőnek?

Az üzemanyagszűrő felelős azért, hogy az üzemanyagban lévő szennyeződéseket kiszűrje, mivel enélkül fontos alkatrészek hibásodnának meg. Azonban az üzemanyagszűrő sem örökéletű, így idővel ez is tönkre megy.

Bővebb információkat az üzemanyagszűrő meghibásodásáról itt érhet el. Az üzemanyagszűrőt úgy is értelmezhetjük, mint egy pajzsot. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni az üzemanyagszűrő feladatát, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy a legdrágább alkatrészeket védi az üzemanyag megszűrésével. Az üzemanyagban lévő apró, szabad szemmel nem látható részecskék szűrése nagyon fontos, ugyanis akár a befecskendezőrendszert is nagy mértékben károsíthatják. Éppen ezért magas fokú precizitással kell legyártani ezeket a szűrőket, hiszen a legapróbb szennyeződéseket is ki kell szűrni. Az alkatrész betétjei leginkább papírból készülnek, mivel ez az az anyag, amivel a kívánt pórusméret és póruselosztás legyártható. Annak érdekében, hogy az üzemanyagszűrő minél hosszabb ideig használható legyen, az üzemanyagszűrő felületét hajtogatják.

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy ha rossz a szűrő, akkor előbb-utóbb az autónak is rossz lesz. Ha az üzemanyagszűrő eltömődik, koszos lesz vagy megsérül, akkor azt az autó bánja, így bizonyos időközönként érdemes elvinni egy szervizbe üzemanyagszűrő cserére. A meghibásodott szűrőre utal, hogy a kocsi egyre rosszabbul teljesít, azonban fogyasztása növekszik. A motor kínlódik, próbál teljesíteni, azonban sikertelenül. A szűrő hibáját egyáltalán nem könnyű felismerni, így mindenképp érdemes szervizbe vinni az autót. Ha bővebb információkra van szüksége vagy érdekli a téma, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a ka-autoszerviz.hu weboldalra!


hunprobalazs