Milyen kihatással lehet a szervezetünkre, ha zokniban alszunk?

Vannak, akik arra esküsznek, hogy mezítláb, még olyanok is akadnak, akik sokkal inkább a zokniban alvásra esküsznek. Nagyon sokan ragaszkodnak a zokniban alváshoz, főként hűvösebb időben. Ám olyanok is akadnak, akik irtóznak tőle, és állítják, hogy egészségtelen is.

Azt kell hogy mondjuk, hogy mindkét oldalnak igaza van, ugyanis egyes körülmények között akár káros is lehet, viszont máskor pedig jótékony hatását fejti ki. Amennyiben zokni pártiak vagyunk, akkor arra mindenképp figyeljünk oda, hogy ne műszálas darabot válasszunk, ugyanis abban nem tud megfelelően szellőzni a lábunk. Illetve arra is oda kell figyelni, hogy ne olyan zoknit válaszunk, amely túl szűk, ugyanis az a vérkeringésünknek sem tesz jót. Viszont, ha egy jól szellőző pamut zoknit választunk éjszakai viseletnek, akkor az kifejezetten hasznosnak bizonyul, ugyanis enyhítheti az alvászavarokkal járó problémát, illetve a nehézkes elalvást is megkönnyítheti. A meleg zokni által átmelegednek a lábak, így ennek következtében kitágulnak az erek, melynek következtében csökken a vérnyomás. Ez pedig egy jel a szervezetünk számára, hogy ideje aludni, és így üzen az agynak, hogy kapcsoljon alvás üzemmódra.

Amennyiben nem vagyunk zokni pártiak, akkor ezt a hatást, akkor bármi mással is elérhetjük, ami felmelegítheti a lábat- Ugyanis sokakat zavar alvás közben a zokni viselése. A másik oldal véleménye is helyt álló miszerint a zokni akár káros is lehet alvás közben, főként akkor ha egy olyan darabot választunk, melynek nagyon szoros a gumija. Ez ténylegesen elszoríthatja a lábunkat, melynek következtében rosszabb lesz a vérkeringésünk. Így nem, hogy felmelegszik a lábunk, de mégjobban fázni fog. Így mindenkép olyat válasszunk, amelynél ez nem történhet meg.


hunprobalazs