Milyen meséket hallgasson a gyermek?

Ma már számtalan fajta mese közül válogathatunk és eldönthetjük, hogy milyen tartalmakat tárunk a gyermekünk felé. Ám sokszor a legjobbnak vélt mesék sem hatnak jól a gyermekünk lelki világára. Pont erről tanít bennünket a mese pszichológia.

A gyermekeknél nagyon fontos a mese, hiszen nagyban kihathat az érzelmi intelligenciájukra és annak a fejlesztésére. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy egy olyan lelki táplálék, amely egy éltre nyomot hagyhat bennük. A mesélésnek van egy sajátos szituációja, bensőséges hangulata, amely egyfajta érzelmi biztonságot nyújt, és nyugodt, szeretet teljes környezetet biztosít a gyermekink számára. Viszont itt érdemes figyelembe venni, hogy egy kisgyermek mesehallgatás közben nem csak a szülőre, vagy a mesélőre hallgat, hanem befelé is figyel egy belső hangra. Amely a saját vágyait tükrözi, illetve segíti őt a nap folyamán felgyűlt negatív érzései, félelmei és feszültségei feldolgozásában. Annak a gyermeknek, melynek mesélnek sokkal gazdagabb lesz a fantáziája, nem beszélve arról, hogy megadjuk számára azt a lehetőséget, hogy felmásszon az égig erő fára, vagy legyen egy saját varázspálcája.

A legkisebbek számára, akik a 2-3 korig nyúlnak, számukra legjobb választás lehet az állatmesék. Az egyik legfontosabb dolog a meseválasztásnál, hogy ne legyen a mesékben gonosz szereplő, hiszen azok rossz hatással lehetnek rájuk. Viszont az állatmesék nagyon sok ismerős elemet tartalmaznak, melyek nagyon jó lehet a számukra. Illetve nagyon jó választás lehetnek még azok a mesék, melyben koruk béli kisgyermekről szól a történet. Minél részletesebb a hallott mese annál érdekesebb lesz a számukra. Ebben a korban még sokkal inkább az ismerős dolgokra kíváncsi, mint sem a varázslatokra, hiszen azokat még nem tudja értelmezni.


hunprobalazs