Milyen mozgásformát válasszak?

Gyakran halljuk és mi magunk is tisztában vagyunk vele, hogy a hosszú és egészséges élet titka a rendszeres és gyakori testmozgás. Igen, kétségtelen, hogy a testünknek nagy szüksége van arra, hogy átmozgassuk, különösen ha figyelembe vesszük azt a nem éppen elhanyagolható tényt, hogy az emberek nagy százaléka ülőmunkát, vagy legalábbis olyan tevékenységet végez, amely nem igényel különösebb fizikai erőt vagy mozgást.

Még abban az esetben sem, ha éppenséggel olyan helyen dolgozunk, ahol naponta elküldenek minket, hogy bejárjuk a várost, hiszen az utat minden bizonnyal céges autóval és nem gyalog fogjuk megtenni. De mi lesz így testünkkel, amely egyre inkább magába szívja a plusz kilókat? Először is, figyeljünk nagyon oda arra, hogy mennyit eszünk! Természetesen senkinek sem ajánljuk, hogy valami drasztikus diétába kezdjen, erről szó sincs, azonban a mozgásszegény életmód kombinálva a mértéktelen ételfogyasztással súlyos következményeket vonhat maga után! Mozogni tehát mindenképpen kell, a kérdés csak az, hogy milyen mozgásformát válasszunk? Azt mindenki maga dönti el, hogy számára mi a legszimpatikusabb, hiszen, ha valaki kedveli a monoton mozgást, amely közben akár zenét vagy nyelvleckéket is hallgathat, akkor annak ajánlható a futás.

Ezen belül is számtalan változat létezik, a leghatékonyabb és legkönnyebben fenntartható azonban talán mégis a kocogás, de választhatjuk kezdetben akár az úgynevezett „power walking-ot” is, amely tulajdonképpen gyors sétát jelent. Futni azonban nem mindenki szeret, vannak, akik inkább konditerembe mennek vagy otthon végezek tornagyakorlatokat valamilyen fitnesz videóra! Akadnak olyanok is, akik fiatal korukban jeleskedtek valamilyen sportban, ezeknek személyeknek kifejezetten jót tesz testileg és lelkileg is, ha ismét elkezdenek legalább hobbi szinten foglalkozni az adott sportággal. Aztán ott van még a jóga is, amely szintén nem csak fizikailag teszi rendbe az embert, hanem mentálisan is. A döntés tehát az Ön kezében áll: választhat valamilyen dinamikus mozgásformát, járhat táncolni, zumbázni vagy futhat néhány kört a környéken, de ha leterít egy matracot a szobája közepén és ott végez naponta néhány testgyakorlatot, azzal is sokat tehet az egészsége és egyben az alakja érdekében is. A lényeg, hogy mozogjunk minél többet és érezzük jól magunkat a bőrünkben!


hunprobalazs