Milyen rózsatípusok léteznek?

A kertészkedés világában a rózsák messze a legnépszerűbbek a virágzó cserjék közül. A Rosa nemzetség több mint 300 virágzó évelő növényt foglal magában, amelyek több ezer fajtával rendelkeznek évszázadok óta. Míg szinte minden kontinensen megtalálhatók natív rózsák, a különböző tájakon termesztett fajták többsége több generációs hibrid fajta.

Hibrid tea rózsa: Ez a legnépszerűbb rózsaosztály, amely nagy, díszes, 30–50 szirmú virágzással rendelkezik, és a virág egy hosszú száron kezdődik. Sok ezer hibrid tea rózsát tenyésztettek a világon, új bevezetésekkel, amelyek folyamatosan felváltják az elavult fajtákat. Grandiflora rózsa: Ez az osztály a hibrid tea rózsa alcsoportjának tekinthető. Ez a fajta rózsa gyakran nagyon magas, virágzásuk inkább fürtökben jelenik meg, nem pedig külön-külön a száron. Floribunda rózsák: A hibrid teák mellett ez a következő legnépszerűbb osztály. Mint a grandiflora, a floribunda rózsa is nagy fürtökben viseli virágját; de ez a faj folyamatosan virágzik, míg a hibrid teák és a nagyszirmúak általában 6-7 hetes ciklusokban virágzanak. A floribundák általában könnyebben gondozhatók, mint a hibrid tea és a grandiflora rózsa.

Polyantha rózsák: Ez a kategória hasonló a floribundához, de a növények rövidebbek és a virágok is kisebbek. A polyanthákat gyakran használják sövényekhez. Miniatűr rózsa és miniflóra rózsa: A “miniatűr” rózsa lényegében egy hibrid tea vagy grandiflora rózsa rövidebb, kompaktabb formája, ugyanolyan kompakt virágokkal, általában legfeljebb 15-30 hüvelykre növekszenek ezek a rózsák. A “miniflora” rózsa közepes méretű virágokkal rendelkezik, kisebb, mint egy floribunda, de nagyobb, mint egy miniatűr rózsa. Cserje rózsák: A kategóriába tartozó rózsákat könnyen felismerik szétszóródó növekedési szokásuk alapján.


hunprobalazs