Milyen szellőztető rendszert válasszunk az otthonunkba?

A jó szellőztetés a megválasztott szellőztető rendszeren múlik. Megkülönböztethetünk szabályozott gépi, gravitációs, illetve hibrid szellőztetési formákat. A szellőzési mód nagyban függ attól is, hogy mi a projekt célkitűzése.

Ide értjük a fűtési költség megtakarítását, a levegőminőség javítását, illetve a költségcsökkentést és az egyszerű karbantartást is. Ám mindezektől eltekintve elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy sokkal jobban függ az alkalmazási környezettől. Ez legfőképpen akkor igaz, mikor felújítást tervez, ugyanis abban az esetben egy meglévő épülethez kell, hogy alkalmazkodjunk. A szellőzési rendszer kialakításánál mindig figyelembe kell vennünk, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az adott épület. A gépi szellőztetési rendszer rásegítésére csak akkor van szükségünk, amennyiben a természetes erők nem alakítanak ki a megfelelő cseréhez szükséges nyomáskülönbséget. Így ennek következtében a gépi kialakítású szellőztető rendszerek automatikusan indulnak be, melyet bekapcsolhat egy hőmérséklet érző termosztát, illetve egy nyomásérzékelő is.

A szellőztető rendszerek alkalmazásával a friss levegő a páraérzékelős légbevezetőkön érkezik a lakóhelyiségekbe pl. nappali, haló. A vizes helyiségekből a légelvezetés pedig páraérzékelős berendezéseken keresztül történik. Ide sorolható a WC, fürdő és a konyha is. A különböző részegységeknek köszönhetően lehetővé teszik a szellőző rendszer optimális szabályozását. Mégpedig úgy, egy-egy helyiségben szükség szerint. A hibrid szellőztetés igyekszik egyeztetni a természetes szellőztetést, az egyszerű karbantartást, a kis fogyasztást, illetve a csöndes és megbízható működést, a gépi szellőztetésre jellemző légszállítással.


hunprobalazs