Milyen szerepe van a hajtóműolajnak?

Minden hajtómű- és motorolajnak meg kell felelnie néhány követelménynek, ahhoz hogy teljesítményük és viszkozitásuk szerint osztályozni lehessen őket. A hajtóműolaj gyártás is rohamosan fejlődik és egyre több rövidítés és minősités jelenik meg a flakonokon és fontos tudnunk, hogy mit is takarnak valójában ezek a jelzések.

A hajtóműolajokat a differenciálművek illetve a manuális és automataváltok kenésére használjuk. A hajtóműolajokhoz különböző adalékanyagokkal (ilyen anyag például a tömítésregeneráló adalék) kevernek a teljesítményszintjének feljavítása érdekében. A hajtóműolajok legfontosabb szerepe, hogy megakadályozza, hogy az olaj kirekedjen az egymáshoz nyomódó fogaskerekek közül. Fontos szempont még, hogy a hajtóműolaj legyen tartós, biztosítsa a könnyű váltást, csökkentse a rezgést és legyen kompatibilis a váltóban felhasznált anyagokkal. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson szükséges, hogy a kenőanyagnak jó legyen az anti-korróziós tulajdonsága, teherbíró képessége, a viszkozitása, hőstabilitása. A motorolajokkal ellentétben, a hajtóműolajok viszkozitása nem változtatható nagy mértékben, hiszen ez nagyban befolyásolja a váltás nehézségét. A hajtóműolajokat három csoportba sorolhatjuk vannak ásványi, félszintetikus és szintetikus olajok és ezek lehetnek egy- vagy többfokozatúak. Ahhoz, hogy a megfelelő hajtóműolaját válasszuk be kell tartanunk a használati utasításban a gyártó által előirt szabványt.

A motorolajokhoz hasonlóan a közlekedési hajtóműolajok teljesítményszintjét GL (Gear Lubricant=hajtómű kenőanyag) el és 1 és 6 közötti számértékkel jelölik (minél nagyobb a szám értéke, annál nagyobb az olaj teljesítményszintje) A viszkozitásuk osztály szerinti besorolás az SAE (Society of Automative Engineers-Amerikai Autómérnökök Egyesülete) szabvány alapján történik. A 85W-90-es hajtóműolaj többfokozatú, vagyis egész évben használható kenőolaj. A 85W (W=winter) a téli, a 90 pedig a nyári viszkozitási fokozatot jelöli. A 85W-90-es hajtóműolajok nagyteljesítményű sebességváltó kenőanyagok. Ezek az olajok jó minőségű alapolajokból és adalékanyagokból vannak összeállítva, hogy a sebességváltó alkatrészek számára a lehető legnagyobb védelmet tudják nyújtani. Egyaránt használhatjuk őket személyautók és haszonjárművekhez is.


hunprobalazs