Minden a csecsemőmirigyről!

A csecsemőmirigy első sejttérképe új immunterápiákhoz vezethet a rák és az autoimmun betegségek kezelésére. A Wellcome Sanger Intézet, a Newcastle Egyetem és a belgiumi Gent Egyetem kutatói a csecsemőmirigyet egy egész  élettartamon keresztül feltérképeztek, hogy megértsék, hogyan alakul ki ez a T-sejtnek nevezett létfontosságú immunsejt.

A jövőben ez az információ segítséget nyújthat a kutatóknak egy mesterséges csecsemőmirigy létrehozásában, és javított terápiás T-sejtek tervezéséhez. A kutatók egysejtű technológiát alkalmaztak mintegy 200.000 egyedi sejt izolálására és elemzésére a fejlődő csecsemőmirigyből, valamint a gyermek és a felnőttkori csecsemőmirigy szövetekből. Megvizsgálták, hogy az egyes sejtekben melyik gén aktív volt a sejtek azonosításához, felfedezték az új sejttípusokat, és ezeket a géneket címkékként használtak arra, hogy az egyes sejteket a csecsemőmirigyben található pontos helyükhöz térképezzék. A csecsemőmirigy szokatlan, mivel gyermekkorban a legnagyobb és legaktívabb, és pubertás kor után zsugorodik. A csecsemőmirigyet az élet pacemakerének hívták, és 35 éves korára szinte eltűnik az emberből.

Annak megértése, hogyan fejlődik a csecsemőmirigy, majd a marma, megvilágíthatja az öregedést és az immunrendszer változásait az élet során. Dr. Sarah Teichmann, a Wellcome Sanger Intézet magas rangú szerzője elmondta: “A csecsemőmirigy feltérképezése fontos része az emberi sejtatlasz missziójának, amely az emberi sejtek minden típusát felvázolja. Segít bennünket a test fejlődési útjainak és az immunrendszer életkorhoz kapcsolódó hanyatlásának megismerésében. Ez alkalmazható a sejttechnikában, ideértve annak lehetőségét is, hogy a regeneráló gyógyászat számára mesterségesen alakítsák ki a műtétet. “


hunprobalazs