Minden a szegfűszegről

Ahhoz, hogy megőrizzük szervezetünk egészségét, tudnunk kell, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, fűszerekben stb., milyen rostok, vitaminok, ásványi anyagok találhatók, és, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezetre.

A szegfűszeg egy olyan fűszer, amit mindenki ismer, és közeleg a Karácsony, amikor meg inkább előtérbe kerül ennek a különleges fűszernek a használata a konyhában. Már az ókorban is ismerték és használták a gyógyászatban, később pedig a gasztronómiában kapott fontos szerepet. Európába az angol kereskedők hozták be, a középkorban. A 13. századtól már a kolostorok gyógynövénytárába tartozott és az egyik legjobb gyógyír volt gyomor- és bélproblémákra, vesekőre, fejfájás esetén is. A világon mindenhol ismert és sok helyen likőrök ízesítésére vagy kozmetikai szerek gyártásához használják. A szegfűszeg szárított bimbói különböző cserzőanyagokat és sok illóolajat tartalmaznak. A szegfűszegolaj leginkább eugenolból áll, melynek baktériumölő, kábító, azonban kissé maró hatása is van, úgyhogy vigyázni kell vele. A szegfűszegolajt gyakran alkalmazzák a száj- és garatüreg nyálkahártya-gyulladásaira, illetve fogfájás enyhítésére is.

A megfázás során az egyik legkellemetlenebb a szűnni nem akaró száraz köhögés. Ilyenkor az egyik legjobb megoldás a szegfűszeg, amely csökkenti a száraz köhögés kellemetlen tüneteit és a torokfájáson is segít. Nincs más dolgunk mint felmelegíteni egy csésze vizet majd bele tenni tíz csepp szegfűszeg olajat és édesíteni ízlés szerint mézzel. Egy igazi csodaszer, amely rövid időn belül vet véget a megfázás kellemetlen tüneteinek. A stressz ellen is kiváló, általában tea formájában ajánlják. Egy csipet bazsalikomot össze kell keverni 5 szem szegfűszeggel, kevés kardamonnal, mentával és máris kész a nyugtató tea alapanyaga.


hunprobalazs