Minden, amit tudni érdemes a kések élezéséről

A kés élezése egy olyan dolog, amihez szinte tehetség szükséges, hiszen szinte mindenkinek lenne mit javítani a kés élezési technikáin. A kések hegye mindig borotvaéles, de a szélei legtöbbször tompák lesznek, amik igen megnehezítik a vágást és szeletelést. Ha nem szeretne fáradni azzal, hogy köszörűkövet vásárol, akkor a legegyszerűbb, ha szimplán elviszi egy profi élezőhöz például egy élelmiszerboltba vagy vaskereskedésbe.

A legtöbb ilyen üzlet biztosítani tudja ezt a szolgáltatást is, és ezek a szakmailag élezett kések sokkal tartósabbak, mint azok, amiket otthon nagy nehézségek között kiélezünk. Ahhoz, hogy a kései mindig élesek legyenek, évente nagyjából kétszer háromszor elég őket elvinni az élezőhöz, de igazából az, hogy milyen gyakran kell éleztetni a késeket attól függ, hogy ön milyen gyakran főz és milyen gyakran használja azokat. Két szakmai élezés között pedig hetente legalább egyszer használhat egy élező rudat, amit szinte minden élelmiszer boltban lehet kapni. A késsel fejtsen ki nyomást a rúdra és futtassa végig rajta nagyjából 10-15 fokos szögben, és ismételje el ezeket a mozdulatokat a kés minden oldalán.

Mindenképpen törölje le a pengét mielőtt főzni készül, hiszen ha ezt nem teszi meg, akkor megvan rá az esély, hogy az ételbe apró fém szilánkok fognak kerülni. Ugyanilyen fontos dolog ahhoz, hogy a kés éles maradjon, hogy lemossa és megtörli a pengét minden egyes használat után. Ne hagyja, hogy csak ott lógjon szappanosan és vizesen a mosogatóban, és azt se hagyja, hogy megszáradjanak rajta a vízcseppek. A mosogatóba egyáltalán nem érdemes betenni, csak törölje tisztára a kést és tegye el amint elkészült az élelmiszerek vágásával. Végül pedig azt is fontos megemlíteni, hogy ne használjon üvegből készült vágódeszkát, mert az azonnal tönkreteszi a késeket.


hunprobalazs