Minden idők leghatalmasabb tengeri állata

A bálnák hatalmas jószágok, ezek közül is magasan kiemelkedik a kék bálna. Túltesz az ismert legnagyobb dinoszauruszokon is. Harminc elefántbikával vetekszik a mérete, csak a nyelve vagy négy tonnát nyom.

Hiába ilyen hatalmas állat, nem nagyon mutatkozik. Sok keresés és türelem kell ahhoz, hogy az óriás bálnát saját környezetében megfigyelhessük. A legkevesebb észlelés 1887 és 1999 között volt, mindössze harmincötször látták a hatalmas állatot. Erra a bálnavadászat a magyarázat, mely sajnos ma is tizedeli az állományt, de mára igyekeznek felszámolni ezt a kártékony tevékenységet. Hivatalos becslések szerint manapság a déli félteke vizeiben az egykori 225 ezer helyett csupán néhány ezer él. Az óriásbálna keresése során érdemes a krillek, azaz világítórákok rajait keresni. Ezek rozsdabarna nagy foltok a vízben. A kék bálna kizárólag ezekkel táplálkozik, közelükben valószínűleg előbb utóbb feltűnik egy tengeri óriás is. A kék bálna hatalmas, akár tíz méter magasra felnyúló páraoszlopot fújnak ki magából, emiatt messziről is észlelhető a jelenléte. A kék bálna leginkább enni jön fel a felszínre, ilyenkor megfigyelhető.

Több egyedet rádióadóval láttak el, hogy sikerüljön többet megtudni róluk. Ennek felhelyezése egy nagyon nehéz és veszélyes feladat, csak komoly szakértők végzik. A bálna, étkezés közben nagyjából ötven köbméternyi vizet nyel le, melyet a fésűszerű szilákon préselnek aztán ki, így megszűrve azt, kinyerve belőle az elemózsiát. A szilákat a nyelvükkel lekaparják és így táplálkoznak.  A kék bálna 27 m hosszú, 3,6 m magas, hosszabb, mint két busz. Nem csoportos állat, maximum kettő vagy négy-öt egyed él együtt. Hangjuk elérheti akár a 188 decibelt is, de általában nem hangoskodnak, hangjuk emberi fül számára nem hallható.


hunprobalazs