Mindent, amit tudni kell a tejallergiáról

A tejallergia tulajdonképpen a tejfehérjére való allergia, vagyis a tejben található fehérjére mutatott allergiás immunreakció. Manapság egyre több embernél találkozhatunk vele. A tejallergia tünetei nagyban megegyeznek más allergiás tünetekkel, és sok esetben első alkalommal nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mitől jelentkezhetnek az allergiás reakciók.

Hazánkban az egyik leggyakoribb allergiának nevezhető ez az allergia fajta, amely főként gyerekeknél szokott jelentkezni. A táplálék által kiváltott allergia tünetek gyakran más betegségeket utánoznak, így nagyon sok esetben nehéz fényt deríteni a probléma tényleges okára. A tünetek legtöbb esetben nem étel specifikusak, tehát egyfajta allergén több féle tünetet is okozhat, amely mégjobban megnehezíti a dolgunkat. A tejfehérje allergiánál a bőr, illetve a nyálkahártya is érintve lehet, hiszen gondoljunk csak bele, az összes táplálék először az ajkainkkal majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik először. A tej által kiváltott reakciók akár rögtön, de pár nap múlva is jelentkezhetnek.

Az egyik leggyakoribb tünete a bőrön jelentkező kiütés, amely a csalánkiütésre hasonlít a legjobban. Ezek a kiütések a test bármely terültén megjelenhetnek, különböző méretű kivörösödésekben. Továbbá jelentkezhet még a nyálkahártya alatti szövetduzzanat is, melyet gyakran a más említett csalánkiütés kísér. Az ekcéma egy bőrgyulladással járó betegség, amely örökölt hajlamon alapul, de ételallergia is kiválthatja. A tejallergia tünetek a gyomorban is jelentkezhet, amely refluxot, hasi fájdalmakat, puffadást, hányingert, hányást, hasmenést illetve még véres székletet is okozhat. Érdemes komolyan venni a különféle allergiákat és időben orvoshoz fordulni vele.


hunprobalazs