Mit érez a kómás beteg?

Amikor kómás állapotról számolunk be, akkor az általában egy súlyos agysérülés következménye. Melynek a legtöbb esetben egy idegrendszeri sérüléshez lehet köze. A kiváltó ok nagyon sokféle lehet.

Azok a betegek, akik kómás állapotba kerülnek azokat az intenzív osztályon kezelik, viszont a statisztika azt mutatja, hogy a legtöbb beteg, nem éli túl a kómás állapotot. Ugyanis ilyen esetekben agykárosodás következtében kialakult állapotról beszélhetünk, amikor a beteg nem kommunikál csak lélegzik, szíve működik, illetve táplálható. Viszont a külső környezetre a legtöbb esetben nem, vagy csak alig reagál. A kómás állapot alatt megfigyelhető olyan, amikor szem nyitott és olyan is, amikor zárt. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi a súlyosabb. A kóma időtartama mindig annak függvényében változhat, hogy milyen mértékű az agykárosodás. Tulajdonképpen ezen múlik az is, hogy vissza tér-e a páciens vagy sem. Amikor egy stabil kómás állapotról beszélünk, akkor az akár évekig is eltarthat. Abból visszatérő állapot nem hirtelen történik meg, sokkal inkább egy hosszú folyamatról beszélhetünk. A kómás betegek érzékeiről, illetve, hogy ebben az állapotban mi zajlik a betegekben elég keveset lehet tudni.

A kutatások azt mutatják, hogy vannak érzéseik, olykor akár fájdalmaik is, ugyanis olyakor észlelhető a szervezet visszajelzése. Ugyanis előfordul, hogy a kómás betegeknél megfigyelhető szapora szívverés, verejtékezés, melyek mind ezt támasztják alá. Továbbá olyan esetekről is vannak feljegyzések, hogy a betegek szemmel láthatóan nyugtalan állapotba kerültek. A kóma időszakára a felépült betegek a legtöbb esetben nem emlékeznek, ám később képesek pár pillanatot felidézni. N nagyon sokat segíthet nekik az, ha olyan családtagok, ismerősök között van, akiket ismert, szeret.


hunprobalazs