Mit értünk kézműves alatt?

Ma már a kézműves jelzőt szinte mindenre rányomják. Ezek lehetnek élelmiszerek, ékszerek, játékok, minden melyek előállítása kemény kétkezi fáradságot igényel. Vagy legalábbis, így könnyebben eladhatónak bizonyul.  Ám ezek a termékek ténylegesen jobb minőségűek?

Vajon egy kézműves sörök ténylegesen jobbnak bizonyulnak, mint egy tömegtermelt sör? Vagy egy jó dizájn elegendő ahhoz, hogy valami kézműves legyen? Igazán elgondolkodtató, hogy ár-érték arányban tényleg jobban megéri-e kézműves dolgokat vásárolni, vagy egy egyszerű marketing fogásról beszélhetünk. Itt fontos elmondani, hogy kézműves és kézműves termékek között is vannak különbségek. Vagyis vannak olyan termékek, melyek valóban annak minősülnek, illetve megkülönböztethetünk, olyanokat, melyek csak marketing fogásból vannak úgy beállítva. Sajnos azokból a termékekből van kevesebb, melyek ténylegesen kézművesek. Hiszen egy valóban kézműves termék előállítása szakszerű és alapos munkát igényel. Amely egy igen gyakori hiba, hogy számos kézműves fagyiról üvölt, hogy tejporból készült.

Ám a kézműves jelző használatával már együtt jár a magasabb ár, is amely sajnos néha nem bizonyul megérdemeltnek. Fontos tisztázni, hogy attól, hogy egy termék otthon, kisüzemben készül, még nem feltétlen kapunk egy minőségi terméket. Amikor ténylegesen egy minőségi terméket szeretnénk vásárolni, akkor érdemes a készítő szakmai végzettségének utánajárni. Amikor egy igazán egyedi dolgot keresünk, akkor az sokszor egy komoly kutatómunkát igényel, ugyanis a nagy franchise birodalmak legtöbbször elnyomják őket. Sok termék kézművesnek indul a legelején, ám az idő múlásával már kinövi magát és végül már aligha mondhatóak minőséginek. Egy termékért, ha magasabb árat kérnek még nem feltétel, hogy jobb is, mindig figyeljünk az összetevőkre.


hunprobalazs