Mit esznek a kutyák?

A kutyák ragadozók leszármazottai, így az emésztésük és a teljes bélrendszerük az állati eredetű táplálék fogyasztásához alkalmazkodott. A bélrendszerük rövidebb, mint a növényevőké, hiszen a hús emésztése gyorsabb. A rostos élelmet fogyasztó növényevők hosszabb bélrendszerrel rendelkeznek, így képesen megfelelő hatékonysággal feldolgozni a nehezebben emészthető növényi táplálékot.

A kutyáknak emiatt olyan tápokat kell biztosítanunk, ami számukra is megfelelően emészthető. A minőséges kutyatápok megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, hiszen a protein tartalmuk jelentős mértékben állati eredetű fehérjékből tevődik össze. A kutyatápok között alapvetően háromféle típust különböztetünk meg; száraz tápokat, konzerveket és jutalomfalatokat. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a kutyánk életkorának, testtömegének és fajtájának megfelelő táplálékot biztosítsuk, hiszen csak így maradhat egészséges és vitális egész életében. A megfelelő táplálásnak köszönhetően ellenállóvá válik a betegségekkel szemben is, ráadásul szebbé és fényesebbé válik a bundája. Nem mellesleg pedig a megfelelő összetételű táplálás szavatolja számára, hogy a téli időszakban sem fázzon. A kutyák ideális esetben naponta egyszer táplálkoznak. Számukra ez a „gyakori” és kívánatos étkezési rend. A természetes körülmények között az ősei sokszor csak hetente táplálkoztak, akkor több kiló húst magukba tömve.

A kutyák táplálásában nem játszanak fontos szerepet a jutalomfalatok, azonban a négylábú barátunk szocializálása és tanítása sokkal gyorsabb és sikeresebb az ilyen finomságoknak köszönhetően. A kutya jól tudja, hogy a jutalom azért érkezik, mert valamit jól csinál, így legközelebb is ezt a viselkedésformát fogja gyakorolni. Érdemes alkalmazni ezt a taktikát.


hunprobalazs