Mit kell tudni a pszoriázisos ízületi állkapocs fájdalomról?

A pszoriázisos ízületi gyulladás befolyásolhatja a test bármely ízületét, beleértve az állkapcsot is. Ez az állapot állkapocs fájdalmat, fogcsiszolást és más fogászati ​​problémákat okozhat, mint például a fogveszteség. A pszoriázisos ízületi gyulladás (PsA) autoimmun állapot. Ez ízületi fájdalmat, duzzanatot és merevséget okoz. A PsA gyulladást okoz, amely az ízületi és szöveti szövődmények miatt egészen fájdalmas tünetekkel jár.

A PsA ugyanúgy befolyásolhatja a temporomandibuláris ízületet (TMJ), vagy az állkapocscsuklót, mint a test többi ízülete. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az állkapocs fájdalom a PsA-val rendelkező emberek 35% -át érinti. Az egyik tanulmány szerint a psoriasis és a PsA jelentős szerepet játszik a TMJ rendellenességekben. Ezek a TMJ problémák a következők lehetnek: az állkapocs használata közben más hangok keletkezése, fájdalom az állkapocs mozgatásakor, az állkapocs elakadása, vagy éppen fogcsiszolás. Azok az emberek, akiknél a PsA állkapocs fájdalom jelen van, olyan tüneteket tapasztalhatnak, amelyek megnehezítik a rágást, az evést, az ivást, a beszédet és az alvást.

Számos jelenlegi kezelés segíthet a gyulladás és az immunrendszer részvételének szabályozásában, így sok PsA-val rendelkező ember aktív életet élhet és egészséges maradhat. A PsA főleg az ízületeket érinti, de úgy tűnik, hogy az ínybetegségekhez és a fogászati ​​problémákhoz is kapcsolódik. Az egyik 2013-as tanulmány megállapította, hogy a PsA-val rendelkező embereknél súlyosabb íny-problémák voltak, mint azoknál, akik nem rendelkeztek ezzel a betegséggel. Az íny-betegség krónikus rossz lélegzethez, harapásváltozásokhoz és súlyos esetekben fogvesztéshez vezethet. Egy újabb tanulmány azt mutatja, hogy a PsA gyulladásaó íny-gyulladáshoz vezethet. A PsA-val rendelkező embereknél nagyobb a TMJ-problémák aránya, ami a fogak károsodásához vezethet a rágás során.


hunprobalazs