Mit kell tudni a TBC-ről?

A TBC a tuberkulózis, vagy más néven tüdőgümőkór rövidítése. Ez egy fertőzéses megbetegedés, és előrehaladott állapotban megtámadhatja a gyomor- és bélrendszert, a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, vagy akár a bőrt is. A kutatások szerint a tuberkulózis leginkább olyan térségekben fordul elő, ahol az életkörülmények nem a legjobbak.

Tudni kell, hogy a tüdőgümőkór cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel, tüsszentéssel, beszéddel, nyállal bárki tovább adhatja a súlyos betegséget. A tuberkulózis két fajtáját különböztethetjük meg, az elsődlegest és a másodlagost. Sajnos ennek a betegségeknek nincsenek jellegzetes tünetei, ezért nehezen ismerhető fel a TBC. Ha azt veszi észre, hogy a köhögés során véres váladék keletkezik, és emellett mellkasi fájdalmakat, valamint légzési és köhögési fájdalmat érez, akkor mihamarabb forduljon szakemberhez. A betegségre utalhat még a hirtelen fogyás, állandó fáradtság, láz, étvágytalanság, éjszakai izzadás, és hidegrázás. Érdemes évente legalább egy alkalom részt venni a szűréseken, hogy időben felfedezhessék a betegséget.

Az intravénás droghasználók, az egészségügyi dolgozók, alkoholisták, hajléktalanok, valamint a háborús térségben élők esetében nagyobb a valószínűsége, hogy a tuberkulózis nevű betegség kialakul. A legegyszerűbben a védőoltások által akadályozható meg, hogy a betegség kialakuljon. A TBC betegségben szenvedő embereket antibiotikumokkal kezelik, de súlyos esetben műtétre is sor kerülhet. Tisztában kell lenni azzal, hogy a betegséget bárki elkaphatja, akár csak a náthát. Érdemes megjegyezni, hogy azok a betegek, akik megfelelően kezeltetik magukat már nem fertőzik meg embertársaikat. Fontos oda figyelni arra, hogy a betegség szenvedő embereket ne közösítsük ki.


hunprobalazs