Mit tegyünk a halogatás ellen?

Az emberek többsége hajlamos arra, hogy a feladatokat, teendőket halogassa egyik napról a másikra, megállapítható, hogy ez abban az esetben fordul elő, amikor az egyénnek egyszerre kell több dologra koncentrálnia. A halogatás kizárólag abban az esetben győzhető le, ha meg tanulunk összpontosítani a feladatainkra.

Ha szeretne megszabadulni a bosszantó halogatástól, akkor az első és legfontosabb dolga, hogy elgondolkodjon azon, hogy mik a céljai. Ezt követően keresse meg azt az útvonalat, amely az álma megvalósításához vezet. Érdemes tisztázni, hogy a kitűzött célok miért fontosak az ön számára, hiszen így motiváltabb lesz a célok elérésében. Ha ezeket a lépéseket betartotta, akkor kevesebb az esélye annak, hogy a céljai eléréséhez szükséges feladatokat halogassa. Ajánlott pontos tervet készíteni a cél megvalósításáról, mivel így elkerülhető, hogy ideges legyen a feladatok elvégzése során. A nagy célt bontsa kisebb célokra, hiszen egy-egy kisebb feladat teljesítése is motiváló lehet, valamint így nem tűnik lehetetlennek teljesíteni a teendőket.

Jó ötlet a határidőnapló vezetése, mert így könnyen és egyszerűen átláthatja, hogy melyik nap mi a teendője ahhoz, hogy a kitűzött célt elérhesse. Ezek a lépések mellett a legfontosabb, hogy teljes mértékben elkötelezze magát a kitűzött célnak. Ha vannak megbízható barátai, családtagjai, akkor mindenképp beszéljen nekik a célról, mivel útközben bátoríthatják, támogathatják önt. Meglehet, hogy a célhoz vezető úton sikertelenségek, kudarcok fogják önt érni, azonban mindig gondoljon arra, hogy ha idáig kitartót, akkor értelmetlen félúton feladni. Ha sikerül a kudarcon túl lépnie, akkor garantált, hogy megerősödik, és az újabb feladatokat újult erővel oldja meg.


hunprobalazs