Mit tegyünk az egészségünk megőrzéséért?

A legtöbb megbetegedés a rossz életvitelhez és a rossz étkezési szokásokhoz vezethető vissza. A paleo diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit korban élő ember táplálkozásának felidézése és annak követése.

A paleo étkezést sokkal inkább nevezhetjük életmódnak, mint diétának. A paleolit táplálkozás legfőbb célja a különféle civilizációs betegségek elkerülése. Paleo készítmények minőségi termékek és 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek. A paleolit diéta több szempontból is megközelíthető, többek között azért is mert ez szerzőnként változhat, de az alapelv mindenhol nagyban megegyezik. Egyik legfőbb eltérést jelenthet a hozzáadott só használata, vagy a zab fogyasztása. A paleolit étrendre jellemző a magas fehérjetartalom (19-35%), a magas zsírtartalom (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalom (22-40%) bevitele. A paleolit étrend rendelkezik, egy tiltó listával melyet minden követőnek szigorúan be kell tartania, ha nagy eredményeket szeretne elérni az életében. A helyes táplálkozást követően nem megengedett ételek közzé, azokat soroljuk, melyek a paleolit korban élő ember sem fogyasztott.

Többek között ide soroljuk a gabonaféléket (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs), a tej és tejtermékek, a növényi olajok és a transz-zsírok pl. margarin. De minden olyan készétel fogyasztása is tilos melyben a fent szereplő alapanyagok előfordulhatnak. A paleo étrendet követők nem kell, hogy lemondjanak a finom ételekről, csak a hagyományos ízektől kell eltérniük. A paleo ételek lényege az egyszerűségében rejlik, amely abban nyilvánul meg, hogy a húsokat párolják, vagy grillezik, a zöldségeket sok esetben nyersen fogyasztják. Viszont a panírozott húsokról sem kell lemondanunk, hiszen tojást fogyaszthatunk.


hunprobalazs