Mitől alakulhat ki az allergia és elkerülhető lehet?

Az, aki allergiás az állatszőrre, nem feltétlenül magára a szálra reagál túlérzékenységgel, hiszen könnyen előfordulhat az is, hogy egy, a faggyúmirigyek által termelt fehérje váltja ki a tüneteket, de akad azonban olyan is, aki tényleg a szőrre allergiás. Ebben az esetben természetesen megoldást jelenthet az egyre népszerűbb, szőrtelen házi kedvencek tartása.

[adsense_id=”1″]

Azt nem szabad kijelenteni, hogy egy hipoallergénnek beállított, szőrtelen háziállatra sosem leszünk allergiásak. Emellett azt sem nem szabad elfelejteni, hogy a hipoallergén szó nem azt jelenti, hogy allergiamentes, hanem azt, hogy az átlagosnál kisebb az esélye az allergia kialakulásának. Csak a próba segít!

Allergia állatoktól

Allergia állatoktól

Ha végiggondoljuk, akkor teljesen érthető, hogy egy kistermetű háziállat kevésbé fog allergiás reakciót kiváltani, mint egy nagyobb, hiszen egy apróbb állat sokkal kevesebbet vedlik, így minimális mennyiségű szőrt és irritáló fehérjét hagy maga után. Mint említettük is, nem feltétlenül a szőr az, ami kiváltja az allergiát, de mégiscsak veszélyes a túlérzékenység szempontjából. A hosszú szőrt ugyanis nehezebb tisztán tartani, a fürdetés sem egyszerű. Márpedig azok az állatok, akik kijárnak a szabadba, esetleg a lakásban poros, piszkos helyeken bujkálnak, sok allergén anyagot összeszednek, így nagyobb eséllyel leszünk allergiásak is.

Végeredmény tehát el kell fogadni a tényt, hogy nincs a szó allergiamentes állatfajtáról, csupán olyanok kedvencekről beszélhetünk, akik kevésbé irritálnak, így akár tünetmentesek is lehetünk. A fajtákon belül pedig figyelembe kell venni az egyedek személyiségét, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki a gazdié az állat között, valamint érdemes mindig olyan házi kedvencet választani, aki kevésbé hullatja a szőrét, esetleg teljesen szőrtelen, vagy nem ártalmas egészségére a gyakori mosdatás.


hunprobalazs