Mitől lehetnek őrült álmaink?

Mindannyiunknak voltak már őrült és intenzív álmai amelyek mély nyomot hagytak a lelkünkön. Legyen az egy olyan álom, amire kellemesen emlékszünk vissza (például amikor a gimis szerelmünkkel házasodtunk össze) vagy olyanok amelyekre semmi szín alatt nem szeretnénk emlékezni, ezeket az álmokat lehetetlen elkerülni.

De mitől lehetnek néha őrültebb, máskor pedig nyugodtabb álmaink? Az első oka az őrült álmoknak az lehet, ha lefekvés előtt fűszeres ételeket fogyasztott. A fűszeres és csípős ételek növelik az anyagcserét és a testhőmérsékletet, ami pedig növeli az agyi aktivitást, különösen a REM alvás ideje alatt (az a szakasz, amelyben az álmok történnek). Ha nehezen jut pihentető és jó minőségű alváshoz, akkor a melatonin-kiegészítők segítenek az elalvásban és abban, hogy nyugodtan aludjon. Manapság nincs ajánlott dózis ha a melatoninról van szó, tehát jobb ha erről előbb konzultál háziorvosával, főleg mivel egy nagyobb dózis szorongást, illetve ingerlékenységet is okozhat. A lefekvés előtti tévé nézés sem a legjobb ötlet ha nyugodtan szeretne aludni, mert ennek később komoly következményei lehetnek ha elalszik.

Az álmaink a tudatalatti elménkből származnak, tehát ha olyan televíziós műsort vagy filmet néz, aminek erős érzelmi hatása van, akkor az elménk ennek nagyobb hangsúlyt ad, ezért később előjönnek az álmokban is. Az elterjedt antidepresszánsok, valamint pszichostimulánsok szintén közrejátszhatnak az őrültebb álmokban. Ha leáll ezekkel a készítményekkel akkor teljesen összefüggéstelen álmokat is tapasztalhat, valamint gyakoriak a rémálmok is. A furcsa álmok akkor is megjelenhetnek, ha leszokóban van a drogokról vagy az alkoholról. Mindezek mellett az alvási apnoe is okozhatja ezeket az álmokat, valamint még sok más tényező is, de mindenképpen ezek a leggyakoribbak.


hunprobalazs