Mítoszok jógázó emberekről

Nagyon egyszerű a jógázó emberekről egy egydimenziós képet festeni, viszont a jóga közösség egyáltalán nem egy kaptafára megy és nem is lehet egy kalap alá venni mindenkit. A jógázók csoportja sokszínű, és ez a sokszínűség nem tűnik el azzal, hogy felveszik a leggingset. Hogy bebizonyítsuk a jóga igazából mindenkié, itt van néhány leleplezett mítosz, amely a jógázó emberekről kering.

Az első mítosz szerint minden jógázó vegán. Mivel a legtöbb híres vegán ember jógázik is, ezért könnyű ráhúzni a vegán jelzőt minden egyes jógázóra. Viszont még a legnagyobb jóga eseményeket is lehet találni fatüzelésű pizzákat, és sertésből készült ételeket is, tehát a jógázás, és a nehezebb ételek harmonikusan megférnek egymás mellett. A második mítosz szerint a jógázók mind komoly emberek. Ez szintén hamis feltételezés, hiszen vannak olyan jógacsoportok, ahol kifejezetten örömteli és vidám a hangulat, ráadásul rengeteg híres jógatanár van aki nem fél attól hogy kikacagja saját hibáit. Vannak persze nagyon komoly, szigorú és józan jógacsoportok, viszont könnyen lehet olyanokat is találni, ami ezeknek teljesen ellentmond.

A harmadik mítosz szerint hippinek kell lenni ahhoz, hogy valaki beilleszkedjen a jógásokhoz. Ez sem igaz, hiszen az ismertebb jógázók közül ez szinte senkire nem vonatkozik, a legtöbb befolyással rendelkező jógázó és jógatanár kívül esik ezen a sztereotípián. Végül pedig az utolsó sztereotípia következik, amely szerint férfiak nem jógáznak. Ez a mítosz sem valós, hiszen ha visszamegyünk a jógázás kezdetéhez, akkor rájövünk, hogy a kezdetben a jógázás a férfiaké volt. Csak a nyugatosodás óta vált divatossá a nők körében. Több veterán, rendőr és tűzoltó is jógázik, hiszen ez egy kis világosságot és tisztaságot hoz az amúgy stresszes és munkával teli életükbe.


hunprobalazs