Montréal bemutatása

Kanada legnagyobb francia nyelvű városa az Ottawa-folyó és a Szent Lőrinc folyó partján fekvő metropolisz, Montreal. A város Toronto után Kanada második legnagyobb városa, Párizs után pedig a második legnagyobb francia nyelvű város a világon. Fontos kereskedelmi, oktatási, kulturális és gazdasági központ. Montreal, Quebec tartomány déli csücskében található.

[adsense_id=”1″]

A települést francia telepesek alapították 1642-ben. Montréal, Kanada legnagyobb városa volt egészen 1970-ig, ekkor előzte meg Toronto városa. Sokáig komoly feszültség volt az angol anyanyelvű és a francia anyanyelvű lakosság között, mely miatt más kanadai városokkal szemben lemaradt a fejlődésben. Az elmúlt két évtizedben azonban ismét komoly fejlesztések történtek a városban, új felhőkarcolók épültek, melyek irodáknak adnak helyet és több gyár települt a városba. Éghajlata nedves kontinentális, hideg telekkel, meleg nyarakkal, csapadékos ősszel és tavasszal.

Érdemes felkeresni a történelmi belvárost, az Old Montrealt, a város rengeteg múzeumát és kiállító központjait. Egyik nevezetessége a Mount Royal Park, ahol rengeteg szabadidős tevékenység végezhető, sok montreali lakos itt tölti a hétvégét. Montreal a központja a kanadai űrügynökségnek és számos nemzetközi cég leányvállalatának. A város a sport fellegvára is, itt rendezték az 1976-os nyári olimpiát. Itt található Kanada második legnagyobb egyeteme, a francia nyelvű Université de Montréal.


hunprobalazs