Naptej típusok – melyiket válasszam?

A leégés 90%-ban felelős a bőrrákos esetek előfordulásáért, és például Amerikában a bőrrák a legelterjedtebb rákos megbetegedés, ahol 3,3 millió bőrrákos beteg van minden évben. A szakértők szerint ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes naptejet, 3 faktort kell figyelembe vennünk: a napvédő faktort, azt, hogy széles spektrumú legyen, illetve azt, hogy megfelelő védelmet nyújtson és vízálló legyen.

A naptejek két félék lehetnek. Az egyik az úgynevezett vegyszermentes naptej, amely valamilyen nehézfémből készül, általában oxidált cinkből, vagy néha titán-oxidból. A cink és a titán a bőr felszínén maradnak, és fényvisszaverőként szolgálnak, így védőburkot alkotnak a káros napsugarak ellen. Úgy kell rájuk gondolni, mint egy hatalmas tükörre, csak ez most nem a saját arcképünket veri vissza, hanem a napfényt. A másik típusú naptej az oxybenzone nevű kémiai anyaggal készülnek, és ezt nevezik szerves vagy vegyszeres naptejnek. Vannak akik inkább a vegyi anyagoktól mentes naptejet használják az oxybenzoneből készült krémek és naptejek helyett, ennek oka, hogy egy régi kutatás, amelyet rágcsálókon végeztek el kimutatta, az oxybenzone és a bőrrák közötti kapcsolatot.

A kapcsolat viszont nem egyértelmű, ezért az egészségügyi szervezetek nem is tartják ezt életképesnek és valódinak. Míg ez a kapcsolat tehát nem egyértelmű, más okai is lehetnek annak, hogy az emberek elkerülik a vegyszeres naptejeket, például az, hogy rövidebb ideig védenek. A vegyszeres naptejek védelme romlani kezd kb. 2 óra után, míg a cink alapú krémek tartósak lehetnek akár 8 órán át is. Persze a cink és a titán naptejek sem tökéletesek, hiszen mivel a bőr felszínén maradnak, ezért kevésbé vízállóak, ezért az úszóknak gyakran újra be kell kenniük magukat vele. Igazából mindkét naptejnek vannak előnyei és hátrányai, és választhatja bármelyik, mindegyik garantáltan védi majd a napsugaraktól.


hunprobalazs