Nárcisz jellemzői és típusai

A nárcisz a tökéletes évelő növény, de ennek meg kell felelnie a szigorú követelményeknek. Nagyon szépnek, szilárdnak, könnyen gondozhatónak és gyakorlatilag elpusztíthatatlannak kell lennie. Ha nárciszt ültet, akkor biztosan azt is szeretné, hogy az évente növekedjen, és sokféle körülmények között virágozzon, beleértve a világos árnyékot is.

Azt is biztos szeretné, ha a rágcsálók és rovarok figyelmen kívül hagynák. A kertészek számára szerencsére ez az ideális évelő már létezik, ami botanikai szempontból Narcissus néven ismert, de a legtöbb ember számára csak simán nárcisz. A trombita nárcisz a legismertebb nárcisz ágyneműhöz, száronként egyetlen nagy, merész virággal. Általában jobban teljesítenek a közép- és az északi államokban, mint a déli részeken. A nárcisz hivatalosan trombita nárcisznak minősül, ha a trombita vagy a korona olyan hosszú vagy hosszabb, mint a külső szirmok. Dupla nárcisz: a trombita helyett ezeknek a nárciszoknak központi sziromcsoportja van, és szinte rózsa alakúak. Jonquilla nárcisz: ez a csoport szereti a forró, nyári napfényt. Jól alkalmazkodik a déli részekhez, de az ország hűvösebb részein is gyakran virágzik. A szirmai jól naturalizálódnak, és gyönyörű színskálákat hoznak létre. Száranként több kicsi, illatos virágot tartanak a keskeny, fűszerű, sötétzöld levelek felett.

Miniatűr nárcisz: ebbe a csoportba tartozik a nárcisz virág minden formája, amely 6 hüvelykes vagy rövidebb. Ezek a kis hagymák kiválóan alkalmasak sziklakertekhez. A szirmok méretétől függően eltérőek, de ezek mindegyike hagymánként legalább 2 virágszálat eredményez. Poeticus nárcisz: Ezeknek a sugárzó nárciszoknak nagy fehér szirmai vannak, valamint gyakran nagyon kicsi, vörös peremű szirmokkal és fűszeres illattal rendelkeznek.


hunprobalazs