Ne hitesd el magaddal a pénzügyi hazugságokat!

Sokat az gondolják, hogy bátran utálhatják a munkájukat, a lényeg az, hogy jól fizet és a többi már nem olyan fontos. Talán átmenetileg nem is, de évekig nem csinálhatsz olyan munkát, amit utálsz anélkül, hogy lelkileg ne sérülnél. Persze manapság nehéz jól fizető melót találni, de mi lesz a boldogságoddal, az ambícióiddal és a lelki harmóniáddal?

[adsense_id=”1″]

Sokan úgy vannak vele, hogy a megtakarítás épp arra van, hogy legyen mihez hozzányúlni. Ezt persze nyugodtan mondhatod, amíg bőven akad pénz a számládon, viszont ha a fenti mondat állandó ismételgetésének nyomán gyakorlatilag kimerítetted a tartalékaidat, sürgősen át kell gondolni a hozzáállásod.

Nem érdekelnek a kivonatok és a számlák? Igazán nem kell a számok barátjának lenned ahhoz, hogy megfelelően értelmezd a bankszámla-kivonatokat, a bérpapírokat és a számlákat. Nagy hibát követsz el, ha elkönyveled magadban, hogy Te ehhez nem értesz, hiszen havonta több tízezer forintot dobhatsz ki az ablakon a gondatlanságod miatt. A valóban felelős pénzügyi döntésekhez először tisztában kell lenned a jelenlegi helyzeteddel, amihez megfelelő hozzáállás is kell.

Pénz

Pénz

Az ugyancsak egy rossz gondolat, hogy nyugodtan mínuszba lehet csúszni. Ha olyan bank- vagy hitelkártyád van, amivel kedvező feltételek mellett csúszhat mínuszba az egyenleged a hónap végén, a következő fizetésből meg úgyis bőven kitelik a törlesztés, akkor is fontold meg legalább kétszer, hogy tényleg olyan kedvezőek-e azok a feltételek. Nem árt ennek pontosan utána nézned, mivel akár havonta is változtathatják őket.

A nyugdíj-előtakarékosság soha nem korai, ezt jól jegyezd meg! A nyugdíj-előtakarékossági számla egy rendkívül kedvező megtakarítási lehetőséget jelent, hiszen hosszú futamidejénél fogva mentesül a kamatadó megfizetése alól. Pontosan ezért, akár már tinédzserkorban is megnyithatod kisebb összegek félretételével, mert bizony egyáltalán nem korai.


hunprobalazs