Ne kövesse el ezeket a hibákat amikor gombát készít

Túl hosszú ideje már a gombákat szinte figyelembe sem veszik, pedig a legtöbb konyhában megtalálhatóak, például a japánban, az olaszban, és még sok másban is, ráadásul mindenféle főzési módszernek megfelelnek, legyen az sütés, grillezés, főzés. De mégis gyakran hibázunk, ha a gombáról van szó, ezért néha nyálkásak és vizenyősek lesznek, amitől elmegy az ember étvágya. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy ezeket a hibákat hogyan is kerülheti el.

A legnagyobb hiba, amit a gombákkal elkövethet az az, ha megfojtja őket. A gombáknak lélegezniük kell. Ha például egy zárt edényben tartja a gombákat, akkor nyálkásak és ráncos textúrájúak lesznek. Ezért tartsa inkább egy lezáratlan zacskóban a gombákat, és a szárazságot is elkerülheti ha egy nedves törlőkendőt tesz a zacskó szájához. Ha ön meg szokta mosni a gombákat, akkor várjon a mosással egészen addig amíg megfőzni a gombákat, ne tárolja őket nedvesen. Az is hiba lehet, ha nem szárítja meg őket eléggé. Ugyanis ha nedves gombát főz, akkor gőz fog keletkezni ahogy a víz elpárolog, és ettől a párolgástól egy gumiszerű, rágós állaga lesz a gombának. Ha ön úgy dönt, hogy megmossa a gombákat, akkor a mosás után mindig törölje át őket egy konyharuhával vagy egy papírtörlővel.

A túl korai és túl gyakori sózás sem tesz jót a gombának, hiszen a só elveszi a gomba nedvességét, így a gomba ismételten gőzölögni fog, és mind tudjuk, hogy mi történik a gőzölgő gombával. Így érdemes megvárni amíg teljesen elkészül a gomba, és csak azután fűszerezni. A serpenyőben pedig ne mozgassa túl sokszor a gombákat, mert ha így tesz, akkor a gombák nem fogják elérni aranybarna színüket. A megfelelő karamellizálás nélkül a gomba olyan, mint egy gumiszerű szürke radír, így sose kavarja túl gyakran a gombákat, hogy azok elérjék a megfelelő színt, és hogy ropogós gombadarabkák készüljenek.


hunprobalazs