Néhány hasznos tudnivaló az elektromos kerékpárokról

Nem is olyan régen el sem tudtuk képzelni, hogy létezhet elektromos autó, elektromos roller, elektromos cigaretta vagy elektromos kerékpár. Napjainkban azonban már ez is a mindennapok része és ugyan nem közlekedik mindenki elektromos autóval vagy kerékpárral, de egyre inkább elterjedtebbé és népszerűbbé válik.

Az elektromos kerékpár különféle fajtáiban az a hasonlóság, hogy mindegyiket motor hajtja. Vannak olyanok, amelyekben a kerekezésre segít rá, de már vannak olyanok is amelyek már a robogó kategóriába tartoznak. Az elektromos kerékpárok egyik legnagyobb előnye, hogy a kerékpározó sokkal kevesebb energiát veszít a biciklizés során és gyorsabban eljuthat egyik pontból a másikba. Sokkal könnyedebb, gyorsabb, kényelmesebb a mozgás és nem kell amiatt aggódni, hogy fáradtan, izzadtan érkezünk meg a munkahelyre, színházba stb. Szintén nagyon fontos előnye, hogy zöld kerékpár, környezetbarát, mivel nincs szó káros anyag kibocsájtásról. A nyugati országokban már nagyon népszerű és egyre többen használnak elektromos kerékpárokat.

Az elektromos kerékpárok közül az egyik fajta, amely  25km/h sebességig rásegít a pedálozásra. Ettől függetlenül a kerékpározó tekerhet gyorsabban is, nem lesz lekorlátozás vagy nehezítés. Ezt a fajtát Pedelec-nek hívják és ez még a hagyományos kerékpár kategóriába sorolható, ezért nem kötelező a bukósisak viselése sem. A Pedelec 45 már egy nagyobb teljesítményű kerékpár, ami segédmotoros és tulajdonképpen a kismotor kategóriába sorolható. Ehhez már bukósisak, biztosítás, tükör és forgalmi engedély is szükséges. Akár 45 km/h sebességgel is képes gurulni. Az elektromos kerékpárok abban is eltérőek lehetnek, hogy városi vagy inkább erdei terepekre szeretnénk használni, emiatt árban is különböznek egymástól.


hunprobalazs