Néhány tipp a konyhája okos berendezéséhez

Hogyha valaki új lakást épít, vagy más lakásba költözik, akkor biztosan nagy gondot fordít majd a berendezésre, hiszen itt kell leélnie a mindennapjait. Az, hogy milyen típusú berendezést választ, elsősorban az ízléstől függ, és csak másodsorban a külső meghatározási tényezőktől.

Ugyanis akármilyen kicsi és régi legyen is egy ház, vagy egy szoba, az ember el tudja úgy rendezni, hogy a lehető legjobbat hozza ki a rossz körülményekből is. Ehhez azonban kreatívnak kell lenni, és élni tudni azokkal a lehetőségekkel, amelyek adottak. Nem szabad elfelednünk, hogy a legszemélytelenebb nagy terektől elkezdve, az egészen kis lyukakig, akármit otthonossá tudunk tenni a személyes tárgyainkkal. Ez ugyanúgy vonatkozik a szobákra, mint a konyhákra, fürdőszobákra is. Minden belső teret el lehet rendezni úgy, hogy az valóban otthonos legyen, csupán annyi kell hozzá, hogy jól odafigyeljünk a részletekre. Ez a konyha és a fürdőszoba esetében kimondottan fontos, mert itt nem csak az esztétikára kell figyelni, hanem a praktikusság is nagy szerepet kap. Mivel a fürdő nem kínál olyan sok elrendezési lehetőséget, maradjunk a konyhánál. Itt két féle szempontot követhetünk: az esztétikait, és a praktikusat. Ha az utóbbi szerint rendezünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy – bár szép lesz a konyha – valószínűleg sok bosszúságot fog majd okozni. Mivel ez egy olyan tér, amelyet minden nap használunk, legjobb, ha a praktikusságot helyezzük előtérbe a másik szemponttal szemben.

Sokkal lényegesebb, hogy a főzési folyamat kényelmes legyen, mint a többi. Ezért tanácsos, hogyha minél nagyobb konyhapultot választunk, és azt a tűzhely közelében helyezzük el. Így a főzési előkészületek után rögtön főzhetjük is meg az ételt, és akkor is kényelmes, ha lassan kell adagolni a hozzávalókat. Hogyha a fűszereket könnyen elérhető helyre, mondjuk a pult fölött levő szekrényekbe tesszük, akkor szintén sokat teszünk a kényelmünkért. A tányérokat, poharakat a használatuktól függően úgy helyezzük el a szekrényekben, polcokon, hogy az a lehető legjobb legyen az említett szempontból. Hogyha ez megvan, akkor már csak az elektromos kütyükre kell gondolni. Hogyha gyakran pirítunk kenyeret, vagy főzünk kávét, akkor elengedhetetlen, hogy az ezekhez használatos eszközöket könnyen elérhető helyre (esetleg a konyhapultra) tegyük. Hiába írják fölül ezek a dolgok az esztétikát, a konyha esetében a kényelem és a praktikusság mindenképpen fontosabb.


hunprobalazs