Nem egyszerű dolog kutyát fürdetni

A kutyatartás nagy divattá nőtte ki magát, ezzel együtt egy csomó új tevékenységet kell megtanulni, amivel a kutyatartók ápolhatják kedvenceiket. Régebben, mikor kutyát még csak kertes házban, az udvaron tartottak, nem volt szükség az állat megfürdetésére. Manapság már a városban, lakásokban is tartanak, általában kisméretű, de néha nagyobb ebeket.

A lakásban való kutyatartás egyik fontos momentuma a fürdetés. Az állatnak, mellyel egy helyen élünk, tisztának kell lennie, különben fertőzést és nem utolsó sorban koszt okozhat. A szőre hullik, sétálások alkalmával a tappancsával sokmindenbe belelép, szőre összeszedi a szennyeződéseket és porosodik is. Mikor még nem volt ekkora kultusza az ölebnek, nem voltak külön készítmények ezek tisztántartására. Az emberek által használt samponok, szappanok túl erősek egy kutya számára, ezért évente néhány alkalmas fürdetés bőven elég volt. Ezek a szerek viszketést, bőrbajokat és szőrhullást okozhatnak.

Jelenleg már számtalan kutyasampon kapható, sőt egyéb szépítő és ápolószerek is. Ezek szükségesek a heti szintű fürdetéshez, mert kíméletesek és nem károsítják az állat természetes szőrét, nem okoznak bőrirritációt. A divatos szerek, melyeknek különleges illatuk van, nem feltétlenül tesznek jót. Ezek az állatok, melyeket ölebként tartanak, nem úgy élnek, ahogy normális társaik, így saját szaguk megtartása sem olyan fontos, de mivel ösztönből lényeges számukra a szagok felismerése, nem biztos, hogy jót tesz, ha vanília illatú samponnal vannak mosdatva. Némely állatnál a különféle dolgok allergiás reakciót válthatnak ki, így a legésszerűbb a naturális termékeket választani. Antiallergén tisztítókat is lehet kapni, valamint a fehér szőrű állatoknak fehérítő hatású sampont. Fontos figyelni, mely termékek a megfelelők az állatka számára, különben a komfortérzetén esik csorba.


hunprobalazs