Nem mindegy, hogy mivel etessük a kiscicákat

Előfordulhat, hogy úgy kerül hozzánk egy újszülött kiscica, hogy az anyja nem tudja táplálni. Ekkor viszont nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy a megkapja a megfelelő tápanyagokat, amit egyébként az anyatejjel kapna meg. Szerencsére ma már nagyon jó tápszereket vehetünk. Ha pár napos cicákról van szó, akkor először is szerezzünk be egy fej nélküli injekciós tűt, mivel a tápszerekhez adott cumi általában túl nagy, nem tudják szájukba venni.

[adsense_id=”1″]

Tudni kell, hogy egy kiscicának egy nap többször, a közösen kialakított időközönként van szüksége a táplálékra. Négy-öt hetes koruktól nagyjából ötször esznek. Ebben az időtájban adhatunk nekik szilárd táplálékot is. A szilárd táplálékra való átszoktatást végezzük fokozatosan. A legjobb, ha langyos tejbe áztatott kenyér darabokat adunk, vagy kölyök száraz tápot, esetleg konzervet teszünk.

Mindig nagyon fontos, hogy jó minőségű tápot adjuk a cicának. Az olcsóbb tápok sokszor nem tartalmaznak olyan tápanyagokat, amire szükségük van a fejlődéshez. Persze jól lehet lakatni vele cicánkat, de egy óra múlva ismét éhes lesz. Mielőtt eledelt vásárolnánk, mindig olvassuk el összetevőit, kérdezzük meg az eladót, hogy mit ajánl.

Amíg a kiscicáknak növésben van igencsak fontos, hogy fehérjében, és kalciumban gazdag táplálékot egyen. Csak fokozatosan, kis mennyiségenként kezdjük el hozzászoktatni a darabos táplálkozáshoz. Fontos, hogy mindig ugyanabba az időpontokba adjuk neki az ételt. A rendszeres etetés kialakítása számunkra is fontos, hiszen nem szerencsés, ha hajnal négykor kor ébreszt fel minket a cica, mert megéhezett.

Friss vizet naponta egyszer adjunk neki, valamint figyeljünk arra, hogy megfelelő távolságra tegyük a vizes edényt az etetős táltól. Ha kialakítjuk a rendszerességet, és megfelelő táplálékot adunk kiscicánknak, akkor könnyen elérhetjük, hogy kiegyensúlyozott, és egészséges életet éljen.


hunprobalazs