Nem tudjuk figyelmen kívül hagyni más emberek kinézetét

Ha valakivel összefut, csak részben befolyásolja a róla alkotott képet, hogy hogy néz ki és hogyan beszél az adott ember. De figyelmen kívül hagyhatja, hogy valaki hogy néz ki vagy hogy beszél, ha azt mondják, hogy nem releváns?

Valószínűleg nem, legalábbis a legtöbb esetben nem, ezt állapították meg az új Ohio State University-tanulmányban. Például a tanulmány résztvevőinek egy fényképét mutattak egy arcról, és egyidejűleg egy rövid beszédrészletet hallhattak, és azt mondták nekik, hogy a fénykép és a hang különböző embereké. A tanulmányban 1034 ember vett részt, akik a Columbus Tudományos és Ipari Központjában, az Ohio State Nyelvtudományi Tanszékének házigazdájának kiállítását látogatták meg. A résztvevők 15 férfiról készített fényképeket néztek meg meg a televízió képernyőjén. Az egyes fényképek bemutatásakor rögzített hangot hallottak öt másodperc alatt háromszor, a 15 férfi egyikétől. Attól függően, hogy melyik csoportba tartoztak, a résztvevőknek kellett értékelniük, hogy az arc vagy a hang jó megjelenésű emberé, vagy egy bűnözőé.

“Megállapítottuk, hogy az emberek valamilyen szinten kontrollálni tudják, hogy melyik a fontosabb, a hang vagy az arc, attól függően, hogy mit mondtunk nekik” – mondták a kutatók. “De a legtöbb esetben nem tudták teljes mértékben kiküszöbölni a irreleváns információkat.” Egy kivétel volt: az emberek teljesen figyelmen kívül hagyhatták az arcot, amikor értékelték, hogy a hang mennyire előkelő. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy ennek oka az, hogy a résztvevők, akiknek többsége fehér volt, vigyáztak, hogy ne hivatkozzanak faji sztereotípiákra. “A résztvevők egy része kifejezetten azt mondta, hogy megpróbálják elkerülni a sztereotípiának tekinthető válaszokat” – mondta. Tudták, hogy az ember kinézetének nincs valódi összefüggése a hangzásukkal, annak ellenére, hogy a faji sztereotípiák gyakran arra ösztönzik az embereket, hogy erős akcentusokat társítsanak olyan emberekkel, akik például nem fehérek.