Nevelési hibák, melyeket el kell kerülni!

A túlzó féltés bizony nagy hiba. Az persze teljesen érthető, hogy óvni, védeni szeretnéd a gyermekedet, hiszen azon felül, hogy őt szereted a világon a legjobban, pontosan tudod, hogy még felelőtlen és nem látja jól a dolgokat, ám mégis, ennek ellenére azzal nem segítesz, ha folyton mindentől óvni próbálod. Az most lényegtelen, hogy testi, vagy lelki tényezőről van szó, hiszen egyszerűen muszáj, hogy megtapasztalja a rosszat és a fájdalmasat is.

[adsense_id=”1″]

Ha nem hagyod, hogy ismerkedhessen, akkor ugyancsak bakit követsz el. Talán már volt is rá példa, hogy elvitted a közösségbe gyermeked, de egyszer csak azt vetted észre, hogy társai nem úgy viselkedtek vele, ahogy azt Te elképzelted. Lehet, hogy fellökték, vagy elvették a játékát, nem is foglalkoztak vele, ezért úgy döntöttél, hogy otthon nevelgeted, míg meg nem erősödik. Ebben az esetben viszont gyermeked nem fogja tudni a későbbiekben kezelni a konfliktusokat, nem tudja, hogyan viselkedjen, vagy hogyan alkalmazkodjon másokhoz.

Család nevelés

Család nevelés

Nem szabad megpróbálni irányítani! Sokan, akik nem tudták teljesíteni saját álmaikat, azok később a gyermekeiket kényszerítik bele olyan szituációkba, amiket valójában maguknak kellett volna megvalósítaniuk. Ez nagy hiba, hiszen az épp olyan, mintha gyermekünket mindenáron a magunk mintájára próbálnánk formálni. Tartsd szem előtt, hogy az erőltetéssel, legyen az bármilyen formájú is, teljesen elnyomod gyermeked személyiségét, amivel így csak ártasz neki.

A felügyelet nélküli médiahasználat a mostani gyermekek esetében nagy hiba, hiszen egy igencsak inger gazdag környezetbe születnek, aminek a központja egyértelműen a média. A jövőt tekintve ezek a médiák egyáltalán nem fognak háttérbe szorulni, sőt épp ellenkezőleg, ezért nem megakadályoznod kell, hogy a gyermeked tévét nézzen, vagy megtanulja kezelni a telefont és a számítógépet, hanem szabályokat kell felállítanod.


hunprobalazs