Névnap naptár

A névnapokat mindössze pár országban ünneplik a világon. Magyarországon viszont nagy kultusza van a névnapok ünneplésének. Bár a születésnaphoz képest kisebb ünnepnek számít, a barátok általában meglepik a névnapot ünneplőt egy üveg pezsgővel vagy finom csokikkal. A névnap naptárban mindenki megtalálja, hogy kinek, mikor van a névnapja.

[adsense_id=”1″]

Sajnos azonban ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ugyanis nem egy olyan keresztnév van, amely a naptárban egynél többször is szerepel. Ez komoly dilemmát okoz a barátoknak és a közeli ismerősöknek. Általánosságban elmondható, hogy a névnapot általában a születésnapot követő első névnapon szokták megünnepelni, ez azonban nem mindig van így. Természetesen a családok is megszokták ünnepelni a névnapot, ilyenkor kisebb ajándékokkal lepik meg az emberek a szeretteiket. Általában a névnap naptárt böngészik az emberek akkor is, amikor a születendő gyermeknek választanak keresztnevet. Manapság azonban egyre nehezebb a névnapozás, hiszen folyamatosan bővül a keresztnevek listája, így sok névnap már nem található meg egy egyszerű naptárban.

Különösen az utóbbi időkben kezdtek elterjedni az idegen hangzású nevek, sokszor valamelyik éppen futó filmsorozat hőséről nevezik el a születendő gyermeket. Manapság a nyomtatott naptárak eltűnésével egyre körülményesebb megjegyezni a névnapokat, így azt célszerű okostelefonunkban tárolni, vagy az interneten egy olyan alkalmazást használni, amely email címünkre értesítést küld, amikor valamelyik rokonunk vagy barátunk éppen névnapot ünnepel.


hunprobalazs