Nőkkel szembeni erőszak szakaszai

Az esetek többségében folyamatos, rendszeres és célzatos a bántalmazás és a terror. Célja nem más, mint hogy a bántalmazó az áldozatot uralma alatt tartsa, felette hatalmat gyakoroljon, s a folyamatos félelemben tartással, megalázással a bántalmazottat teljes kiszolgáltatottságba és alárendeltségbe taszítsa. E cél az, amelynek eléréséhez nélkülözhetetlen az áldozat akaratának megtörése, önálló emberi lényként létezésének megkérdőjelezése, bizonytalanságban és a bántalmazásban való függésben tartása.

[adsense_id=”1″]

A bántalmazás tehát mindig egy folyamat eredménye, melyre többnyire a ciklikusság jellemző. A ciklusok során három, viszonylag jól elhatárolható időszak ismerhető fel. Az első a feszültség növekedésének szakasza, melyben a bántalmazó ingerlékenynek, türelmetlennek tűnik – egyre több és egyre jelentéktelenebb dolog hozza ki a sodrából, ezért a házastárs igyekszik kerülni a súrlódási pontokat (ilyenek lehetnek az idővel való elszámoltatás, szóbeli sértegetések), miközben a feszültség egyre fokozódik. A második szakasz a vihar kitörése, az úgynevezett akut bántalmazási epizód („nagyjelenet”), amelynek kiteljesedése a súlyos tettlegesség, a gyakran kitartó, brutális sérülést is okozó fizikai bántalmazás, esetleg nemi erőszak.

A bántalmazási folyamat ezen szakaszában fordul elő a legtöbb ölési cselekmény is. A harmadik szakasz a nászút periódus, melyben a férfi megbánja tettét, elbagatellizálja a bántalmazást, megpróbál kibékülni, könyörög, hogy felejtsék el, ami történt. Napokig, hetekig kifejezetten kedves, figyelmes – az áldozat pedig teljesen elbizonytalanodik ettől a viselkedéstől. A nő úgy érzi, hogy minden idilli, a férfi megváltozott. Csakhogy a folyamat nem áll meg, és a nászút időszak hetei, hónapjai után újra kezdődik a feszültség növekedése. Ez a periódus napokig, sőt hónapokig is eltarthat, mielőtt bekövetkezik az újabb brutális tettlegesség.


hunprobalazs