Ön hallott már az izsópról?

Az izsóp egy csodákra képes gyógynövény, amely sok betegség tüneteinek megszüntetésére alkalmazható. Az izsóp kifejezetten pozitív hatással van a szervezetre. Az árvacsalánfélék családjába tartozik és gyógy- és fűszernövényként egyaránt használják.

Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos. Az ókorban már sokan ismerték, ám a középkorban vált csak igazán népszerűvé. Maximum 70 cm magasra képes megnőni, szára szögletesen négyoldalú, egyenes, mereven felálló, virágai 7-9 álörvökben állnak, lila, piros vagy fehér színűek, kellemes, aromás illata van. A gasztronómiában is előszeretettel használják, különböző húsok és vegetáriánus ételek fűszerezéséhez. Gyógyhatásai miatt sok betegség tüneteinek kezelésére használják, általában teát készítenek belőle. Egyik legismertebb a nyugtató hatása, ezért álmatlanság, szorongásos és depressziós tüneteknél is segíthet. Depresszió és szorongás esetén gyakran előfordulhat szorító mellkasi érzés, végtagfájdalmak, aluszékonyság is és az izsóp tea segít megszüntetni.

Kimerültség esetén megerősíti a szervezetet és a forrázatának rendszeres fogyasztása enyhíti a szív körüli nyomasztó érzést. A koszosodó és fertőzött fejbőr esetén is segít. Tinktúráját a fejbőrbe kell dörzsölni és elűzi a hajban lévő poloskákat és tetveket. Tüdő- és légúti megbetegedéseknél is felhasználható. Nyálkaképződéssel járó légúti fertőzések, fog- és torokgyulladás, hörgőgyulladás, asztma, tüdőbetegség, bélféreg, izzadás, étvágytalanság, felfúvódás, seb- és szájgyulladás esetén is alkalmazható. Kutatások kimutatták, hogy az izsóp egy olyan vegyületet tartalmaz, a MAR-10-et, amely gátolja a HIV terjedését és ezalatt az egészséges sejteket pedig nem pusztítja el. Hogyha a fentiekben felsorolt betegségek valamelyikével küzdünk, akkor próbáljuk ki az izsópból készült teát, olajat, stb.


hunprobalazs