Ön tudta, hogy a gyümölcslevek károsak lehetnek a fogakra?

Bár a szülők nagyon sokszor esnek abba a tévhitbe, hogyha gyermeküknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, akkor nagyon helyesen járnak el. Ám valójában a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket.

Az tény, hogy nagyon egészségesek és tele vannak vitaminnal, ám a gyakori fogyasztásuk károsíthatja a gyermekek fogzománcát. A szakértők szerint az-az egyik legnagyobb probléma, hogy a mostani generációk sokszor egyáltalán nem fogyasztanak vizet. Ugyanis már egészen kicsi korukban a szülők arra szoktatják rá őket, hogy különféle szörpöket, üdítőket és gyümölcsleveket kapnak a sima víz helyett. Melyre a szülők válasza igen egyszerű, hogy az ő gyermeke egyszerűen nem hajlandó vizet inni. Amely természetesen érthető, ha kiskora óta ivott mást, csak szörpöket, akkor nem is fogja meginni a vizet. Ám fontos tudni a különféle gyümölcslevekről és turmixokról, hogy nagyon savasok és a pH értékük is 2-3 között mozog. Amely még igen érdekes lehet, hogy amikor a száj pH értéke 5,5 alá esik, akkor megnő a fogszuvasodás esélye.

A fogorvosok erről úgy vélekednek, hogy az emberek egyre inkább megértik, hogy a cukros ételek roncsolják a fogakat, így egyre többen elkerülik azokat. Ám a gyümölcslevekkel teljesen más a helyzet. Azokra nem úgy gondolnak. Sokan még ma is úgy vélik, hogy igazi vitaminbombák még azok a készítmények is, melyeket a boltok polcairól emelnek le. Többek között ez annak is köszönhető, hiszen a gyártók folyton azt sugallják, hogy az ő termékük mennyire egészséges, így teljesen figyelmen kívül hagyják azt, hogy a gyümölcslé vagy a turmixok épp, úgy mint a gyümölcsök savas hatásúak. Többek között a fogorvosok azért is javasolják, hogy minimalizáljuk a gyümölcslevek fogyasztását. Vagy legalább a káros hatásukat kerüljük el azzal,  hacsak étkezések alkalmával fogyasszuk őket.


hunprobalazs