Orchidea, mint a lakásunk legszebb dísze

Mára olyan szinten terjedtek el ezek a trópusi növények hazánkban, hogy szinte, minden sarkon beszerezhetjük, akár több fajtáját is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik legszebb virág az orchidea. Az egzotikus szépségükkel és kecsességükkel, mindenkit levesznek a lábukról.

Sokunkban még ma is él az a hiedelem, hogy kényes nehezen gondozható növény az orchidea. Viszont legtöbb esetben, azzal rontjuk el, hogy túlgondozzuk őket. Általában a locsolás az, amellyel legtöbb problémát okozhatunk a növény részére. Sosem szabad vizet hagynunk a kaspójában. Az átlátszó műanyag cserép tökéletes közeg számára. Nem szükséges átültetnünk, főleg nem egy zárt kaspóba. A kaspóból, nem tud eltávozni a felesleges víz és így nagyon könnyen tönkre megy a növényünk, mivel elrothadnak a gyökerei. Az effajta problémára, intő jel lehet a levélsorvadás. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben a fákon van. Az összes gyökere léggyökér. Ezért sosem szabad egyszerű virágföldbe ültetni. Minél levegősebb közeget kell neki teremteni, és ezt a kifejezetten erre alkalmas orchidea földdel érhetjük el. Ez valójában nem is igazi föld, hanem tőzeg, hogy minél jobban hajazzon a természetes élőhelyére.

Az orchideára jellemző, hogy a gyökerei minden irányba nőnek, főként a cserépből kifelé. Ezeket a gyökereket sosem szabad cserépbe helyezni. Csakis, akkor távolíthatjuk el őket, amikor már elszáradtak, és ugyanez érvényes a virágszárakra is. Az orchideák gondozásánál nagyban befolyásolja a növényfejlődést a helyiség hőmérséklete, ahol a növény tartózkodik. A legideálisabb környezet számára a 20-25 C között van. Az mellett, hogy ideális hőmésékletett biztosítunk számára, nagyon fontos még a kellő mennyiségű fény. Legmegfelelőbb hely számára ablak előtt, vagy ablakpárkányon van, ahol a nap első felében éri intenzívebben fény.


hunprobalazs