Oszkár-díjat nyert a Saul fia

Az idei Oszkár-díjkiosztó gála sokak számára talán elsősorban attól válik emlékezetessé, hogy Leonardo di Caprio végre annyi év kitartó munkája után és annyi jelölést követően megkapta azt a bizonyos jól kiérdemelt szobrocskát. Mi, magyarok azonban egészen más okból fogunk örömmel visszaemlékezni még sok év távlatából is a 2016-os díjkiosztásra: a Saul fia címet viselő magyar alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat.

Nemes Jeles László alkotásának számos elismerést sikerült besöpörnie a bemutatása óta, de mindközül a legnagyobbnak minden kétséget kizáróan az Oszkár-díj nevezhető. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon elnyerte az esemény nagydíját, majd a 73-ik Golden Globe díjkiosztóról is diadalmas győzelmet aratott, hiszen ott is övé lett a legjobb idegen filmnek járó díj. A Saul fia az első olyan magyar film, amelyiknek sikerült megszereznie ezt a kitüntetést egy Golden Globe gálán. A cannes-i nagydíjon, a Golden Globe, valamint az Oszkár-díjon kívül egyébként még számos díjat és jelölést kapott a magyar rendező alkotása. A film óriási népszerűségnek örvend, csak az Amerikai Egyesült Államokban legalább 170 moziban vetítik, ráadásul szinte minden hétről hétre egyre több országban mutatják be. A hírek szerint a DVD verzióra sem kell már sokat várni, ennek megjelenésére április 7.-e környékén lehet majd számítani Franciaországban és Magyarországon egyaránt.

A történet egyébként  Auschwitz-Birkenauban játsztódik, 1944-ben. A nácik úgy tűnik, nem érik be önmagában véve a kegyetlenkedésekkel és tömeggyilkolással, néhány fogolyból ugyanis egyfajta „takarító-brigádot” hoznak össze, akiknek a Sonderkommando nevet adják. Ezeknek az emberekre hárult többek között az a fájdalmas feladat, hogy halott társaik holttestét elvigyék a krematóriumokba, valamint, hogy kitakarítsák a termeket, még mielőtt megérkeztek volna az újabb áldozatok. A történetben szereplő Saul is ennek a kommandónak a tagja, aki egy napon saját fiát fedezi fel a halottak között. Míg a csoport összes tagja fellázad körülötte és szökést tervez, addig Saulnak egyetlen célja, hogy fiát tisztességesen eltemettesse.


hunprobalazs