Oviba/Bölcsibe szoktatási tanácsok

Az óvodába vagy bölcsődébe szoktatás egy komoly mérföldkő mind a gyermek, mind a szülő életében. Ez egy nehéz időszak, amire tudatosan érdemes készülni.

Az oviba vagy bölcsibe lépés során a gyermek először csatlakozik egy közösséghez. A gyermek ekkor még a szeparációs szorongás időszakában van és elképzelhetetlen számára, hogy az anyja nélkül boldoguljon. A legnagyobb segítség a gyermek számára, ha felkészítjük magunkat a változó élethelyzetre és igyekszünk pozitívak maradni. Ne akarjuk „prómozni/reklámozni” az óvodát vagy iskolát. Semmi értelme arról beszélni, hogy ez mennyire jó lesz. Inkább mesékbe foglaljuk bele az ovit/bölcsit, sétáljunk el mellette, apránként ismerkedjünk az óvodával/bölcsödével. Egyáltalán nem kell erőltetni a dolgot, érdemes apránként haladni. Ne feledjük, hogy ez egy hatalmas változás a gyermek számára. A legjobb, ha a gyerek nem látja rajtunk, hogy idegesek vagyunk.

Természetesen nem feltétlenül lesz sétagalopp ez a folyamat. Elképzelhető, hogy a beszoktatás során vagy az ezutáni időszakban a gyerek nyűgösebb, sokkal anyásabb, nem akar mással lenni. Ez átmeneti, egy kicsit többet kell foglalkozni a gyerekkel és megnyugszik. Előfordulhat, hogy a gyermek reggel hisztizik, nyűgös, holott az oviban, bölcsiben jól érzi magát. Ennek oka sokszor, hogy a gyermek érzi a szülő feszültségét. Érdemes kialakítani egy szokásrendszert, ami biztonságot ad a gyereknek. Az is segítség lehet, ha van a gyereknek egy átmeneti tárgya, amit vihet magával az oviba. Lehet ez egy plüss vagy bármilyen más, az otthonra emlékeztető tárgy. Attól még, hogy a gyermek oviba vagy bölcsibe jár, továbbra is az anyja lesz számára az elsődleges. Fontos, hogy a folyamat előtt és közben is elég időt töltsünk a gyerekkel és valóban csak rá irányuljon ekkor a figyelem.


hunprobalazs