Óvjuk a parkettát!

A mindennapos használat közben könnyen elcsúfíthatjuk a parkettát otthonunkban. A felület szépségének megóvása és a padló élettartamának meghosszabbítása érdekében fordítsunk gondot a szakszerű, és gondos tisztításra és ápolásra.

[adsense_id=”1″]

A rendszeresen erős igénybevételnek kitett helyeken a padló mattul, lekopik. A padlótörlőkendő és a porszívó használata optimális a mindennapos parkettatisztításhoz. A felmosást kerüljük! A nedves ruhával történő feltörlés mellett nem árt évente legalább kétszer a padlóápolók használata, hogy a felület fényét ne tegyük tönkre. Ezzel nemcsak a padló lesz újból szép, hanem a bevonat tartósságát is jelentősen megnöveljük. A tisztítóvízbe tehetünk kevés semleges ápolószert, de kerüljük az ammónia tartalmú mosó- vagy súrolószert!

Tegyünk az ajtó elé lábtörlőt, mellyel jelentősen csökkenthetjük a padlóra jutó homokos, kavicsos szennyeződés mértékét. Helyezzünk szőnyegeket a forgalmas útvonalakba, valamint oda, ahol jártunkban-keltünkben rendszeresen megállunk.  Ügyeljünk arra, hogy a szőnyeggel takart padló lélegezhessen. A kemény cipősarkak hosszú távon szintén kárt tehet a lakkrétegben.

A gyakran elmozdított bútorok (pl. székek) parkettával érintkező felületeit vonjuk be puha védőanyaggal. Ha olyan bútort kívánunk áthelyezni, amelyet nem tudunk egyedül megemelni, ahhoz hívjunk segítséget. Ha mindenképpen egyedül kell tologatnunk a berendezési tárgyakat, billentsük kicsit meg őket, és helyezzünk valamilyen textilt a lábak alá, hogy ne karcoljanak annyira.

Felújításkor a nem túl finomszemcsés por padlóra kerülésével is vigyázzunk, mert a cipővel széthordva az apró szemcsék is megsérthetik, mattá tehetik a padlót, ezért nylonnal terítsük le, és rögzítsük a parketta szegélyekhez. Ilyen ragasztót bármelyik barkács- vagy nagyobb áruházban beszerezhetjük.

 

 


hunprobalazs