Paralimpiai játékok neked, hiszen te is egyenlő vagy!

Mindannyiunk életének értékrendjében szerepel a sport, és ez még fokozottabban jelen van a fogyatékkal élő embertársainknál. A sportolás során kialakított felerősített képességek növelik a függetlenséget környezetükkel, ugyanakkor segítik a társadalomba való beilleszkedést.

[wp_ad_camp_1]

Ami mára már teljesen természetes, hogy a sport gyógyít, felszabadít, segítséget nyújt a beilleszkedésben. A mozgás az egyik legfontosabb eszközzé vált a rokkant személyek felépülésében. Hiszen néhány rehabilitációs sport gyorsan fejlődött rekreációt elősegítő szabadidős tevékenységgé, majd pár évvel később megtette első lépését a versenysport világa elé.

Innentől kezdve, köztudatba kerültek az olimpia mintára nemzetközi sportversenyek a testi és értelmi fogyatékosok számára.

A Fogyatékosok Világjátéka 1960-tól rendszeres megrendezésre került. Későbbiekben összevonták az olimpiával, ugyanazon a helyszínen, 3 héttel később rendezték meg. Majd szervezésre kerültek a téli paralimpiai játékok is Svédországban.

Az egyenlő esélyek érdekében a résztvevő sportolókat kategóriákba osztják. Külön kategóriában nevezhetnek a látássérültek és a kinövésűeknek. Ugyanígy a hallássérültek és az értelmi fogyatékosok is egyéb kategóriákba tartoznak.  A mozgássérültek pedig több kategóriában indulnak a versenyen.

Számos hazai paralimpikon neve kiemelhető, akikre igazán büszkék vagyunk, mint például 1948-ban Takács Károly sportlövészetben elért aranyérmes. Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrben, Tóth Tamás vegyes úszásban, Ráczkó Gitta mellúszásban ért el elképesztő eredményeket a 2012-es londoni paralimpián a magyar csapat részeként.

A paralimpikonok igazán kemény harcot vívnak azért, hogy úgy kezeljék őket, mint az ép, egészséges olimpikonokat. Rendkívül tiszteletre méltó, folytonos élő legendákká válnak a szemünkben.


hunprobalazs