Piros pontok a bőrön: mit kell tudni az angiomáról?

A piros kis anyajegyek problémát is jelezhetnek, de általában teljesen ártalmatlanok és csak esztétikai szempontból zavaróak. Szinte minden embert érint az angioma, mégis vajmi keveset tudunk róla.

[adsense_id=”1″]

A bőrön újonnan felfedezett elváltozások mindig ijesztőek, különösen, ha olyan jellegzetes színűk van, mint az angiomának. Azonban ennek a piros színű anyajegynek a megjelenése korántsem jelez bőrrákot, legtöbb esetben jóindulatú kinövésről van szó. Sokszor csak a bőr öregedését jelzi a megjelenése.

A test bármely pontján kialakulhat, férfiakat és nőket egyaránt érint az angioma. A kis kinövések különböző méretűek lehetnek, kezdetben tizedmilliméternyi a nagyságuk és általában laposak. Az angioma azonban idővel növekszik, de átmérője legfeljebb 1 cm. Színe az élénkpiros, a vérvörös és a sötétlila között változik.

Bár a legtöbb angioma valóban nem jelent veszélyt, érdemes jobban megnézni, hogy mutatja-e az elváltozás jeleit. Ha asszimetrikus, ha határai elmosódottak, szabálytalanok, vagy ha túl nagyra nő – a jóindulatú anyajegyek többsége nem nagyobb egy ceruza végén lévő radírnál -, akkor célszerű szakorvoshoz fordulni.

Az angioma eltávolítására a legtöbb esetben nem egészségügyi okok miatt kerül sor. A bőrön lévő apró, piros pöttyök nem nyújtanak szép látványt, általában ezért akarnak megszabadulni tőlük. A bőrgyógyász helyi érzéstelenítéssel távolítja el őket, a gyanús angiomát pedig vizsgálatra küldik, hogy megállapítsák, jó- vagy rosszindulatú anyajegyről van-e szó.

 


hunprobalazs